In realitate, arata mult mai impresionant. Masculul poate ajunge chiar si la o tona.

Zimbrii liberi au disparut din Romania inca din anii 1800, cand vanatoarea excesiva si defrisarea au pus capat unei specii impresionante. Exemplarele care se gaseasc astazi la Zimbraria Neagra, deja depasind 40 la numar, se trag din zimbrii adusi din Polonia in 1958. Daca ai noroc, vei vedea cel putin unul in vizita la Bucsani, judetul Dambovita, acolo unde se afla una dintre cele 4 rezervatii de zimbri din tara.

Vestea buna? Zimbraria Neagra se afla la doar 2 ore de Bucuresti si include un drum atat de frumos, ca e greu sa te abtii sa nu te opresti in drum sa faci o poza in floarea soarelui.

Zimbraria Neagra

Daca esti matinal si juri pe rosu ca ajungi la Zimbraria Neagra pana la ora 15 (cand se inchide), o sa ai parte de un spectacol interesant. La intrare, te asteapta un banner cu zimbri in care s-a strecurat cumva si un dinozaur zombie, dar l-am cautat cu atentie si se pare ca a evadat.

Zimbrii au la dispozitie 162 de hectare de padure

Ia in calcul ca e posibil ca la ora la care ajungi tu, toti zimbrii sa-si faca siesta in padurea de 162 de hectare, dincolo de privirile curiosilor. Unul dintre amicii cu care am venit chiar glumea ca biletul de intrare ar trebui sa se achite la iesire, doar daca ai avut noroc si ai vazut vreun zimbru. Ce-i drept, intrarea costa 6 lei, iar peisajul e oricum frumos, asa ca nu cred ca se supara cineva daca zimbrul s-ar arata doar sub forma unui punctulet in departare.

Eu am fost la final de iunie, la putin timp dupa ce m-am intors de la Naieni, cand toropeala ne fierbea si pe noi si pe zimbri, si am avut norocul sa admir 3 exemplare, dintre care sper ca unul sa fi fost Robokap, unul dintre zimbrii faimosi ai rezervatiei. Ce e amuzant este ca toti au nume care incep cu Ro: Rococo, Rotunda, Rogojan sau Roberta.

Cum a decurs vizita

Am mers in gasca pe o carare lina de vreo jumatate de kilometru pana la observatorul circular, construit pe 3 niveluri. De sus poti vedea mai bine zimbrii de langa padure, dar doar unul ni s-a aratat. A facut totusi un spectacol de pomina, caci si pe el il bazaiau insectele si caldura asa cum ne deranjau si pe noi. Dar el a avut la indemana un jgheab de care s-a frecat intr-o veselie, spre amuzamentul nostru.

Acesta este ultimul punct pana la care poti inainta sa vezi zimbrii

Cand ne-am intors pe carere, eram toti usor dezamagiti ca zimbrul fusese departe. Nu stiu la ce ne asteptam, auziseram ca aceste animale totusi salbatice nu apreciaza prezenta oamenilor, chiar daca sunt obisnuiti cu ea. La final de saptamana, vin cam 70 de turisti la Zimbraria Neagra.

In fine, cum eram noi pe carare, cu un gard in lateral, vedem aproape de iesire un zimbru la mai putin de-un metru, dincolo de gard. Evident ca ne-am super entuziasmat, l-am pozat de scotea telefonul limba pe afara, l-am admirat in maiestuozitatea lui de animal care a dat skip la leg day si l-am barfit cu toata gasca, de probabil bietul animal sughita si acum. Apoi am mai vazut inca unul, tot la gard, si asa ne-am incheiat distractia cu multa satisfactie si cu certitudinea ca animalul asta chiar arata spectaculos de frumos, cu ciuful lui pufos in frunte, cu capul lui masiv, cu spatele simpatic de Cocosatul de la Notre Dame, cu ochii lui cu gene lungi si cu coada din care da ca un catelus, c-ai prefera sa crezi ca te intampina cu bucurie si nu se apara de muste.

De la Zimbraria Neagra, am plecat apoi la Lacul Scropoasa, la vreo 2 ore de rezervatie. Si acolo a fost frumos, dar n-am mai avut niciun animal impresionant la care sa ne clatim ochii.

Fauna si flora de la Zimbraria Neagra au fost pe gustul meu
Aceasta casuta se afla chiar la intrarea in Zimbraria Neagra
Traseul prin padure de 5 km poate fi facut si cu bicicleta
Noi am avut un noroc imens sa vedem un zimbru asa aproape. Privelistea asta nu e garantata, totusi, la zimbrarie

Comments

comments

One thought on “Robokap te asteapta la Zimbraria Neagra, la 2 ore de Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.