Pe cat de modern este Ciudad de las Artes y de las Ciencias ( Orasul Artelor si al Stiintei) din Valencia, despre care am povestit aici, pe atat de fermecator si nobil pare Centrul Vechi al Valenciei, incat daca n-ar avea acelasi primar, nu l-ai crede nici pe Arsenie Boca de ti-ar spune ca sunt in acelasi oras.

Valencia

Valencia, cel de-al treilea oras din Spania ca marime, dupa Madrid si Barcelona, si cel de-al saptelea oras spaniol pe care eu il descopar, dupa Madrid, Barcelona, Malaga, Granada, Cordoba si Sevilla. Este o bijuterie cu acces la Marea Mediterana, unde doar cand e siesta nu e veselie.

Valencia este un oras de care sa te bucuri plimbandu-te printre stradute si fix asa am savurat si eu Centrul Vechi, unde norocul (nume de cod pentru stimabilul care a ales airbnb-ul) m-a adus.

Centrul Vechi din Valencia

„Sunt atat de multe stradute si atat de stramte si toti carciumarii au bannere cu paella printre ele, ca ma pierd imediat.” m-am plans eu cu o falca-n cer si una in pamant, in prima zi de plimbari, doar ca sa fiu consolata cu o imbratisare zdravana si promisiunea ca voi fi acompaniata. „Dar orasul e extrem de bine gandit, pentru ca majoritatea stradutelor sunt perpendiculare si n-ai cum sa te ratacesti.” Mi s-a raspuns, primind totusi imbratisarea si compania asteptate.

Asadar, dupa scurta lectie de Captain Obvious despre Centrul Vechi al Valenciei, e de spus ca in secolul XV, Valencia era cel mai important oras al Spaniei si un important jucator al comertului european in cinstea caruia a fost construita Lonja de la Seda (Seda= Matase=> Drumul Matasii), inscrisa in patrimoniul UNESCO.

Cladirea in nuantele pamantului, ca majoritatea monumentelor valenciene, este astazi deschisa turistilor pentru doar 2 euro. Ce-i drept, are doar cateva incaperi, unde poti vedea si un video despre istoria cladirii, si o curte interioara, in stil spaniol, cu o fantana  fix in mijlocul ei, de care te indragostesti imediat, in caz ce nu circula un spaniol focos de care sa te indragosesti, in loc.

Dupa Lonja de la Seda, ar mai fi de vizitat Catedrala Valenciei. Sau, cum e traditia numelor lungi in Spania – Iglesia Catedral-Basilica Metropolitana de la Asuncion de Nuestra Senora de Valencia. Hai sa folosim varianta scurta. Stilul gotic este predominant si este dedicata Fecioarei Maria iar cel mai inalt turn este Miguelete, ce trece putin peste 50 de metri. Daca iti simti picioarele apte, poti urca acolo cu doar 2 euro, insa trebuie sa achiti si intrarea in catedrala, inca 6. Catedrala o poti vedea, insa, si din afara iar Plaza de la Virgen este cel mai inspirat loc.

In Plaza de la Virgen, vei gasi intotdeauna agitatie (a se citi „veselie”), fie ca e noapte sau zi. In centrul ei, Neptun , zeul roman al marilor, analizeaza trecatorii, plictisit de cele 8 virgine care-i slujesc acolo de atatia ani. In piata, gasesti multe terase iar preturile incep de la 10 euro, insa eu am avut norocul sa nimeresc intr-o seara un meniu delicios cu 3 preparate la doar 13 euro, dintre care deliciosul Banoffy, fie el si englezesc, a fost cel mai bun desert din toata vacanta mea. Bucura-te, caci nu vei mai gasi in alta parte 3 feluri de mancare la 13 euro, in Valencia.

Cea mai buna perioada sa vizitezi Valencia, si implicit centrul vechi este in jur de 19 martie, cand are loc Las Fallas, un festival valencian in care Ninots, papusi gigantice reprezentand diferite personaje insemnate pentru valencieni, sunt incendiate pentru ca spiritele rele sa paraseasca orasul. E primul lucru pe care l-am invatat despre Valencia, cand eram in liceu, si chiar daca acum nu am nimerit perioada, sper sa revin.

In Centrul Vechi, am intalnit scoli de dans in plina desfasurare stradala, adolescenti pe skate (ultimul trend in Valencia), mestesugari care-si expun obiectele si-ai face bine sa nu te uiti insistent daca nu vrei sa fii abordat, foarte putini turisti in comparatie cu Barcelona, o femeie care facea baloane din sapun si fericirea.

 

 

Comments

comments

3 thoughts on “Valencia – Orasul Fericirii: Centrul Vechi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.