De cand mi-s doar eu si caramida alba in casa, mi-am dat seama ca nu e bucurie mai mare pe lumea asta decat sa socializezi cu oameni faini si sa te cuprinda energia lor buna. Si, ca s-o spun p-aia dreapta, am descoperit ca o mare parte din oamenii faini sunt moldoveni. Si-am mai descoperit ca majoritatea spun despre ei ca nu sunt moldoveni.

Ce nu e Moldova

Mai acum vreo 2 zile m-am nimerit in metrou cu-o fata simpatica si pentru ca inca nu stim prea multe una despre alta, am intrebat-o de unde e. Mi-a spus ca din Braila. Am dat din cap si cand eram gata-gata sa mai turui o repriza despre corpurile mele de iluminat in stil industrial si asteptarea canapelei galbene, iaca a venit cu lamuriri. „Da’ Braila nu e in Moldova.” Cu aceeasi convingere si patos si fix cu aceleasi cuvinte pe care mi le spusese o prietena veche atunci cand ne-am cunoscut si a venit Braila in discutie. Nu ca as fi zis ceva, desi bucuresteanca fiind, probabil ca ura pentru moldoveni tre’ sa fie by default. Asa o fi cu Braila, dar atunci de unde accentul moldovenesc, acum ca mi-a servit-o la fileu?

O prietena de mi-e mai draga decat vinul vrancean (nu stiu de ce am zis asta, cam orice mi-e mai drag decat vinul vrancean, avand in vedere ca eu nu prea beau) vine din Focsani. Ohoo, si cata lume faina nu vine din Focsani, in frunte cu Cristian Florea. Dar cand a venit vorba despre Moldova, ea mi-a spus ca nu. Ca Focsani nu e in Moldova. Acum na, nu mi-s de meserie, asa ca am redus in mintea mea conturul Moldovei asa, cu un deget mai sus de Focsani, desi eu vedeam Focsaniul in batatura ei. Apoi „oleaca” si accentul aprig atunci cand se enerveaza or fi sarit si ele gardul!

Si-acum a treia prietena mi-a turuit de atatea ori ca Bucovina nu e Moldova ca am impresia ca numele complet al orasului Suceava este „Suceava nu e in Moldova, e in Bucovina iar Bucovina nu e Moldova”. Iar dintre toate 3, accentul ei este cel mai simpatic si cel mai perceptibil.

Unde e Moldova?

Acum, serios, niciodata nu am intrat in dezbatere cu vreo moldoveanca ori vreun moldovean daca vreun oras e sau nu in Moldova, daca e bine sau nu sa fie in Moldova, daca faptul ca ar fi sau nu moldoveni ii face mai strasnici, mai antipatici sau mai neaosi.

Si atunci ma intreb: de ce tin oamenii atata sa precizeze ca nu sunt din Moldova? Sa fie toate glumele si reputatia bahica a Moldovei de vina? Sa fie oare teama de a fi pusi in aceeasi oala cu reprezentantii mai saraci cu duhul cu orgini moldovene?

Eu recunosc ca identific un anumit pattern, ca bucuresteanca, in moldoveni dar indrazneala si stima lor de sine sunt admirabile si-atunci chiar de n-or fi, eu as pune cu mandrie Focsaniul nitel mai in nord, doar-doar sa se inteleaga clar ca e prunc de Moldova, as da un bobarnac  Brailei sa fie cel putin la fel de moldoveneasca precum Galatiul si poate c-as lasa Suceava unde e ca la cate manastiri sunt prin zona aia, ma bate Domane-Doamne daca stric vreo moaste p-acolo.

Si ramane intrebarea: unde e Moldova?

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.