Cu Tabara de Sculptura de la Naeni in zare

Dupa cum ar spune un alt site de calatorie, ai putea crede ca e Stonehenge. Dar e Naeni, Tabara de sculptura de la Naeni. Nu m-am considerat niciodata un fan al sculpturii, poate doar daca erau sculpturi renascentiste reinterpretate modern in ilustratii cu ochelari, baloane de guma sau alte props-uri. Dar uite-ma aici, la o aruncatura de Buzau, calare pe varful unui deal, admirand din tot sufletul Tabara de sculptura de la Naeni. Recunosc: nu mi-ar fi placut la fel de mult daca nu ar fi fost amplasata in mijlocul unui peisaj atat de spectaculos. Unde arunci privirea, pe dealul Tigoarea ai ceva vedea si ai de ce te minuna.

Pietrele calcaroase imprastiate pe deal nu sunt legate de o legenda incredibila conform careia au aparut subit. Povestea dateaza din 1986, cand a fost initiat un curs de sculptura de catre Mesterul (predestinat) Manole.

Saluta-l pe Decebal cum intri in tabara. E la intrare

Tabara de sculptura de la Naeni

Ca sa duc la bun sfarsit povestea Mesterului Manole, el a adunat copii din Slobozia, Năeni și Chișinău si le-a aratat tainele sculpturii, folosindu-se de blocuri de piatra calcaroasa culese din cariera aflata la 500 de metri de deal. Adolescentii de 14 ani s-au dovedit talentati, dar asta n-a oprit inchiderea taberei, deschisa apoi abia in 2009 si folosita de elevii Liceului de Arta din Buzau.

Locul te intampina cu un set de sculpturi in basorelief, numite “Dacologie”, ce reflecta simbolurile dacice: lupul dacic, chipul lui Decebal sau o pereche de soldati daci. Daca te induri sa treci mai departe, o sa descoperi ca tematica se diversifica: o tablita ce aduce cu un ceas solar, o caldare in care pare ca se scalda o femeie, o capatana de barbat mustacios si chiar si Sfinxul. Iar printre cele mai jucause sculpturi care mi-au atras atentia se afla una parca realizata din bule de piatra, ce pe timp de foame mi-a dat impresia c-ar fi o bucata dintr-o Milka aerata.

Nu-i asa ca arata ca o Milka aerata?

Mi-a placut Tabara de sculptura de la Naeni tocmai pentru ca unele opere de arta iti lasau imaginatia sa zburde. Parca te invitau sa nascocesti povesti despre lucrurile ce au inspirat acesti copii talentati sa creeze. Era o energie grozava acolo, si o parte cred ca era mostenire de la micii creatori.

Ce-as recomanda eu? Sa vii s-o vezi vara, cand dealurile sunt inverzite, cand albinele zumzaie prin florile campului si atunci cand nu te grabeste frigul. M-am uitat peste cateva fotografii facute pe zapada si experienta pare mult mai saraca.

Daca vii pe zapada, o sa pierzi toata natura asta vie

Ce de vazut prin imprejurimi

De mentionat ca tabara e un punct de belvedere grozav, pentru ca de aici zaresti masive muntoase ale Bucegilor, Ciucasului, Buzaului, Penteleului si Vrancei. Si cum ochiul vede, inima cere, o sa vrei sa-ti continui traseul. Foarte bine.

Langa Tabara de sculptura de la Naeni, la cateva sute de metri, vei gasi si Satul Dacic, pe jumatate refacut la mijlocul lui iunie 2020, cand am fost noi. Nu am coborat pana in vale, acolo unde se vad casutele cu iz rustic, dar daca ii mai dai ragaz, il vei gasi incheiat. Tot in apropierea Satului, se afla si Crucea Megalitica a Manafului, de care se leaga o legenda interesanta. Se spune ca a fost construita in anul 1846 de negustorul turc Manaf Selim. El calatorea catre Moldova cand boala a pus stapanire pe el in tinuturile Buzaului. A fost ingrijit de localnici, dintre care si Maria, cu care s-a insurat apoi crestineste, sub numele de Gheorghe. A ridicat crucea in numele fiicei lor, prapadite de mica, si a impodobit-o cu motive crestine si musulmane.

Daca esti amator de lacase de cult, tot langa tabara de sculptura vei gasi si Manastirea Ciolanu, care include si o poarta maramureseana din lemn tare frumoasa. Numele de Ciolanu vine de la ramasitele u­nor calugari, descoperite in zona. Se spune ca ei si-au gasit refugiu dupa ce au scapat din Bizantul ocupat de turci, in secolul al 15-lea. Astazi, cea mai veche asezare monahala din judetul Buzau gazduieste tot calugari.

Voiam sa inchei ca acest loc fain din mijlocul naturii a fost refugiul perfect in timpul pandemiei. Chiar daca apare inchis pe Google, poti vizita exteriorul Manastirii, iar pietrele vor fi intotdeauna disponibile pentru a-ti arata maretia lor si a celor ce le-au sculptat. Asa ca ia o gura de aer, lasa panica deoparte si vino sa admiri o bucatica de rai verde, pe varful unui deal cu nume sacru. 

Drumul spre tabara
Intrarea in tabara
Daca ti-era dor de el de la Muzeul de Istorie
Gaseste-i tu interpretarea
Iata si Sfinxul, inainte de furtuna
Jos, in vale, e si Satul Dacic

Comments

comments

One thought on “Tabara de sculptura de la Naeni – ce e de vazut aici si prin imprejurimi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.