Poza asta e taiata pentru ca:
1. eram fix langa vasele din chiuveta, ce au ramas dupa masa noastra;
2.pozitia mea ma da de gol grav ca eram ca o scolarita cu doamna invatatoare pe care o iubeste dar ii e rusine sa ii spuna;

De cand mi s-a pus pata sa devin textangiu digital, am avut un crush pe Mazilique si pe blogul ei de haute manger. Unul inocent dar constant, asa cum o gogoasa simpla se uita la o gogoasa cu ciocolata si cu glazura de cirese. Tin minte si acum ca-n primul an de Dor de Duca, pusesem un status ca ziua mea a fost perfecta doar pentru ca o vazusem pe Mazilique la Food Bloggers. Ei, imagineaza-ti cum a fost azi, cand am cunoscut-o cu adevarat chiar in studio-ul ei de cooking!

Atelier de gatit sustenabil, organizat de Ikea

Cum am ajuns acolo? Am primit invitatia de la Ikea (alt crush, las’ ca vorbim in alt episod). O invitatie la un atelier de gatit sustenabil, din care sa ma intorc cu idei de a evita risipa alimentara, bune de dat mai departe.

Am stat ceva pe ganduri. Skill-urile mele de gatit sunt aproape la fel de nule ca skill-urile mele de zburat, dar pentru Mazilique (crush) si pentru Ikea (crush), mi-am zis “cat de greu poate fi?” si am acceptat. A fost o alegere inspirata: mi-a cazut ca reteta o salata cu dressing de mustar 😀

Poate rad ca o veverita dar in seara asta am ras din toata inima

Ponturi de gatit sustenabil

Dincolo de emotiile mele legate de meeting my blogger crush, atelierul de sustenabilitate culinara a fost un lucru serios. Ikea are chiar un departament de sustenabilitate iar manager este Mircea Ilie. Alaturi de gazda serii, el ne-a vorbit despre metode care ne ajuta sa diminuam o statistica ingrijoratoare: o treime din mancarea preparata in lume se arunca. Mai precis, aproape fiecare cetatean da deoparte 130 de kilograme de mancare anual, in ciuda faptului ca intr-o parte a globului, altcineva supravietuieste doar cu un bol de orez pe zi.

Printr ideile cele mai la indemana de combatere a acestei probleme se afla:

  • cumpara ingredientele la vrac si depoziteaza-le in casolete din sticla transparenta, sa stii mereu ce cantitate ti-a ramas;
  • recicleaza parti ale ingredientelor, pe care in mod normal le-ai arunca. Mazi ne-a dat ca exemplu tulpinile de patrunjel care ajung apoi in dressing-uri de salata sau in tocana;
  • daca folosesti pungi de plastic, refoloseste-le cum facea bunica: spala-le, baga-le la uscat si foloseste-le din nou. Cele cu inchidere ermetica de la Ikea sunt perfecte pentru depozitat mancare.
  • cand te plictisesti de un obiect, gaseste-i alta intrebuintare. Tot de la Mazi vine o poveste faina: in seara asta, altcineva a pregatit pavlova si a pus-o intr-un borcan transparent imens, cat sa fie fie suficienta pentru toata echipa de la atelier. Ei bine, ala nu era un borcan. Era o vaza de la Ikea in its after life.
  • pleaca de acasa cu o lista de cumparaturi si nu ceda tentatiei de a cumpara in plus;
  • daca n-ai rezistat si te-ai intors acasa cu sacosele pline (cele de panza, care sa inlocuiasca pungile de plastic), atunci invita-ti prietenii la masa sau du-te peste ei cu o tocana, o tarta sau cine stie ce iti mai iese.

Mazilique Studio

In seara asta, ma simt de parca as fi stat langa Andreea Esca a food blogging-ului. Ma bucur ca am putut atinge azulejos-urile superbei ei bucatarii, ca mi-am clatit ochii cu cele mai strasnice cratite si tigai, ca mi-am invartit fundul in jurul insulei cu bunatati pregatite de mana lui Mazilique si am descoperit ca impartasim aceasta obsesie a ceramicii iberice, pe care mi-am fixat-o si mai zdravan in Maroc. Am facut o mie de poze studio-ului realizat de Eliza Yokina si mi se pare cea mai frumoasa bucatarie pe care am vazut-o vreodata, acum si live.

Ma pregatesc sa inchei dar imi dau seama ca inca simt fluturi 2.0 cand ma gandesc la seara asta, asa ca vreau sa multumesc Ikea si Mazilique pentru o seara minunata, o masa copioasa (evident, negatita de mine…un pic salata) si placerea de a descoperi studio-ul si oamenii care s-au strans la povesti in jurul somonului glazurat cu pasta de ardei iute copt, za best I ever had. I’m one lucky blogger.

Comments

comments

One thought on “Atelier de gatit sustenabil, organizat de Ikea la Studio Mazilique”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.