Nu stiu tu cum il portretizai pe Bau-Bau cand erai mic si iti scapa gandul spre sifonier sau sub pat, dar cele mai negre scenarii ale mele implicau un stomatolog iesind din dulap. Cu freza zbarnaind. Si invitandu-ma pe un scaun electric. Mi se face pielea de gaina mai ceva ca Andrei la Romanii au talent, doar gandindu-ma, si acum.

Asa ca vizitele mele la dentist sunt atent cercetate si alese…pentru ca mi-e frica.

Mi-e frica de durere

Am citit undeva ca roscatii sunt cei mai sensibili oameni, cand vine vorba de durere, ba chiar ca e nevoie de 20% mai mult anestezic, cand ii prinzi si-i pui pe targa. De aceea, eu ma las foarte rar prinsa. Si atunci cand e musai, bomban ca un copil mic. Mi-e tare frica de durere.

Motiv pentru care dentistul perfect trebuie sa fie ori magician (domnu’ Ralea, esti interesat de o reprofilare?) ori sa dispuna de tehnologii avansate si anestezic eficient. Putem incepe cu diagnosticarea corecta a problemei, astfel incat sa nu dam de surprize dureroare pe parcurs. Ar fi dragut sa dispuna macar de lupe dentare wow, daca nu chiar de microscoape ultra-performante (am retinut unul Global G6 pentru ca zici ca-i un summit de la care a lipsit Trudeau, ca sa se duca la sala). Si daca adaug ca mi-e frica si de ace, putem lua in calcul inhalosedarea sau macar tehnologia pentru sedarea profunda cand merg la stomatolog?

Mi-e frica de sunetul frezei

Sigur freza e un vechi instrument de tortura din Evul Mediu, probabil o voi gasi intr-un muzeu dedicat, alaturi de Patul lui Procust si sobolanii ce mancau din stomac, ca sa scape de caldura lumanarii. Sunetul ei obsesiv ar putea fi cu greu camuflat, dar pentru ca e dificil de scos din schema, mi-as dori sa fie compensat de o atitudine calma, de-a dreptul zen, a stomatologului. Nici experienta nu strica.

Asa ca un cabinet cu freze-n regula ar trebui sa dispunsa de vreo 50 de profesionisti bine fixati pe-o specializare, ca sa nu ma trezesc ca a luat un stomatolog de preventie dentara freza in mana si-si da si el cu parerea pe unde ar trebui sa pileasca, pentru un aparat dentar. Fiecare specialist cu freza si cu metodele sale de calmare! Ce-ar fi, de indata ce porneste freza, sa porneasca si calm.com, s-o invite pe Margareta Nistor sa nareze ceva sau sa aduca o pisica sa-ti toarca in poala?

Mi-e frica de miros

Uneori ma apuca frica de dinainte sa deschid gura. De la miros. Mirosul acela putred si greoi, care iti intra-n nari si incepe sa te sufoce. De aceea, cabinetul perfect ar avea o igiena impecabila, o rutina de indepartare a mirosului, ca si cum as intra intr-o sufragerie. Cred ca lucrul asta ar salva urmatoarele generatii de copii sa dezvolte traume stomatologice ca a mea.

Probabil ca asta s-ar rezolva prin autoenclave de sterilizare foarte performante (am auzit ca cele de la Sirona ar fi grozave) si masina automata de spalat si dezinfectat instrumente. Nu de alta, dar absenta mirosului te duce si la gandul ca totul e curat iar bacteriile nu-si vor da coate ca sa ajunga in rana ta deschisa. Astfel vei ajunge relaxat la stomatolog.

Mi-e frica de durata

Serios vorbesc. Chiar daca treaba pe care o are de facut dentistul nu e culmea durerii, daca ma uita Dumnezeu sub freza lui 2 ore, tot simt ca o iau razna. Asa ca prince dentist ar trebui sa aiba niste instrumente suficient de performante cat sa nu ma mai simt ca-n 1900, cand trageau maselele cu ce-apucau prin mana. Uite, daca m-as duce sa imi fac o albire, as prefera ca sedinta sa se incheie inainte sa trebuiasca sa-mi schimb dintii cei albi cu o proteza.

Un instrument modern al unui stomatolog te scapa si de durere si de durata agasanta a unui proces indelungat. Are cineva lampa albire Zoom WhiteSpeed LED?

Mi-e frica de pret

Poate ar fi trebuit sa incep cu asta? Noi roscatii suntem sensibili si la durerea din portofel, nu stiu daca am apucat s-o spun. Si-n plus, imi zburda mintea la oferte personalizate gen „la 5 masele, a 6-a se scoate gratis”/ „daca esti al 1000-lea client, iti oferim greutatea ta in masele de portelan”/ „renunta la gumele pe care le-ai pus in loc de dinti si ti le inlocuim cu dinti adevarati”. Glumesc, dar ai prins ideea.

Un cabinet perfect ar trebui sa ofere servicii accesibile, caci Dumnezeu se uita la meci cand ne-a creat, asa ca n-a fost atent sa dea dinti stricati doar astora cu mustata.

Da, stiu, am destule pretentii de la un dentist.

sursa foto: gratisography.com

 

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.