De joi pana duminica, ne luminam putin si sper ca aceasta iluminare sa tina eventual pana pe 26 mai. A inceput Spotlight, unde ENEL, ARCUB si o echipa de creativi ne arata Bucurestiul…in alta lumina. Si pentru ca deja s-a terminat stocul de metafore, e timpul sa trec direct la subiect:

Imi place editia de anul asta din Festivalul Luminii, chiar daca nu atat de mult ca alte editii (cum a fost cea cu norisorul/pomisorul electric). Am 3 preferate pe care as merge sa le mai vad o data si inca 3 care mi-au atras atentia:

Preferatele mele de la Spotlight 2019

Stii ca ai in fata ta 3 lucruri grozave cand afara e frig de crapa pietrele si tu te opresti vreo 3 minute sa te holbezi la o proiectie.

Urban Pinball

Il gasesti proiectat pe cladirea teatrului Odeon. Daca te intrebi ce-i cu coada mare din fata cladirii, este de fapt multimea care asteapta sa se joace. Pinball nu este inregistrat dinainte, ci se joaca live de catre 2 jucatori ce trebuie sa se coordoneze pentru a obtine un punctaj cat mai mare si a nu lasa mingea sa cada.

De departe mi s-a parut cel mai interactiv si mai fascinant. A meritat sa dardaim 3 minute in mijlocul multimii. Anul trecut, se juca Pac Man putin mai incolo, dar jocul din 2019 mi-a placut mai mult.

Momentul este realizat de CINETIC din Romania.

Wave-Field

Este un ansamblu de balansoare luminoase si muzicale, fiecare cu propria personalitate, unde cei mici si cei mari se distreaza la culme. A fost realizat de L4 Studio & Wireframe Studio in ideea de a oferi publicului ocazia de a interveni participativ in spatiul urban.

Cred ca e cel mai dinamic loc al Festivalului Luminii de anul asta, asa ca te rog sa nu-l ratezi. Este fix in fata Muzeului National de Arta al Romaniei.

Brancusi

Cladirea CEC este aproape in fiecare an printre cele mai spectaculoase locuri proiectate din oras. Anul acesta, tema a fost Brancusi iar modul cum a fost realizata se leaga de trecerea de la materia bruta (lemn, metal si piatra) la rezultatul final – opera de arta. Animatia este completata de o coloana sonora super faina iar intregul moment apartine Mindscape Studio, castigatorii Spotlight de anul trecut.

De vazut la Spotlight 2019

Poate ca nu m-au dat pe spate la fel de mult ca primele 3 de mai sus, dar cu siguranta mi-au placut mult:

Intrude

Parer Studio din Australia a ales sa realizeze un iepure gigant si luminos pentru ca in partea ei de lume, aceste roazatoare au devenit o adevarata problema pentru locuitori, in ciuda aparentei lor angelice. Eu cred ca lucrurile ar parea mai putin tragice in fata unui burger de la un festival de food.

Asa ca lucrarea localizata pe Calea Victoriei, intersectie cu Lipscani, expune ironia vizuala a situatiei: pe cat e de dragalas, pe atat de mari probleme induce.

Abstract

Statuia lui Carol si a calului sau a fost inconjurata de instalatii luminoase sub forma de triunghiuri care se ridica si coboara intr-un loop de 20 de minute, cu o coloana sonora foarte bine aleasa.

Instalatia este realizata de Collectif Coin din Franta.

Discoballs

Desi nu e nimic nou la aceasta instalatie si se repeta deja de ani buni, cumva reuseste sa trezeasca ceva in mine, de fiecare data. Iar asta e destul de ciudat, pentru o fata care prefera sa se duca la dentist decat in club.

Realizat de 360 Revolution din Romania, momentul de anul acesta imbraca Magazinul Muzica si toata strada din jur de luminite multicolore, in timp ce lumea chiar danseaza. E foarte misto de privit si mie chiar mi-a dat sentimentul ala de comunitate ce in ultimul timp ne cam lipseste.

Cam astea au fost highlight-urile din 2019 pentru mine. Ia-ti o geaca groasa si o umbrela si nu rata Spotlight 2019. Ai ce vedea. Las aici harta cu instalatiile, poate ti-e de ajutor. Mai multe informatii poti afla direct de pe pagina ARCUB.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.