Daca vedeti un copil roscat intr-un colt, dardaind, si in toiul unui atac de panica, eu mi-s. Si daca incepe sa planga isteric racnind ca doare sa devii adult, nu-i bai. E ok atata timp cat nu incepe sa miroasa urat…din acelasi motiv de panica.

Ma mut de la mama. Nu e numele unei piese de teatru si nici macar un eveniment incredibil, avand in vedere ca majoritatea ati facut-o acum un milion de ani ( n-am vrut sa va fac batrani). Dar vorba aia. Un pas mic pentru omenire, un pas mare pentru mine.

Detalii tehnice tehnico-stiintifice despre Prima Casa

Ca orice om caruia nu i se rastoarna gologanii-n buzunar, am sa apelez si eu la Prima Casa. M-am interesat, m-am plimbat la banci, am aflat ca:

  • Tre’ sa ai 5% avans
  • ROBOR e un scor national, variabil la 3 luni, care va modifica ratele, in mod constant
  • Tre’ sa constitui un depozit de 3 rate, la inceputul creditului, valabil pe toata durata imprumului
  • O data pe an tre’ sa platesti o rata zdravana, un fel de taxa de protectie la Fondu’ de Garantare
  • Tre’ sa ai contract nedeterminat iar unele banci pun pret si pe faptul ca esti casatorit ( sau nu)
  • Cel mai probabil, banca o sa-ti evalueaze viitorul imobil mai putin decat vei da tu pe el
  • Daca nu vrei sa pierzi avansul, in caz ce banca nu-ti acorda creditul si nu mai poti cumpara apartamentul, ar fi bine sa-ti treci in antecontract ca vanzatorul iti va restitui banii, in caz ce banca refuza imprumutul
  • Nu poti ( sau e al naibii de dificil) sa vinzi apartamentul timp de 5 ani

Un contract cat un roman si temeri facute morman

Intalnirile mele cu treburile birocratice au fost in numar redus si intotdeauna reci. Hartogaraia si chestiunile administrative mi se par cele mai plictisitoare pedepse posibil, motiv pentru care , cu ocazia acestui debut, tre’ sa invat sa ma reimprietenesc cu contractele.

In acest demers, mi-am aruncat ochii peste nenumarate sedii de banca. Si dintre toti consilierii de credite, la unul am stiut sigur ca nu aveam sa mai revin. Nu pentru ca avea comisioane grasane, ci pentru ca mi s-a parut total neprofesionist modul cum m-a tratat. Am intrat intr-un birou mititel, unde un nene cu niste pantaloni prea scurti, ce-i dezveleau ciorapii si nitica pielicica, m-a poftit sa discutam. Intre timp, una dintre colegele lui a venit sa faca si ea o simulare la calculatorul lui, lucru ce mi-a furat din pauza de masa vreo 10 minute, nemotivat. Si-apoi, da-i si termina simularea, el imi povesteste cu-o voce ezitanta si dezinteresata, imi da niste hartii, doar imi spune la final pe-un ton d-ala à la „acu’ ti-a mers, papusa, data viitoare sa nu se mai intample”: „Daca va hotarati sa mergeti inainte, va rog sa va faceti programare data viitoare cand veniti la mine.”

Ei, in urma unui research destul de zdravan care a inclus si astfel de experiente, am ajuns la concluzia ca pe lista scurta au ajuns Banca Transilvania si CEC Bank, despre care nu sunt sigura ca va mai avea fonduri la sfarsit de octombrie.

De aceea, va intreb si eu: care-a facut Prima Casa cu Banca Transilvania si CEC Bank si ce are sa-mi recomande? Oi face cinste cu-o cafea, cand ma mut din cuib.

Comments

comments

One thought on “Seria #CuibulDorului – Prima Casa, ultima suflare”

  1. Pingback: Seria #CuibulDorului – S-a facut un an de cand m-am mutat - Dor de Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.