AI-ul se misca fasnet si ameninta sa ne muste de poponet, fix cand ne vom crede mai zei ca niciodata! Despre asta este piesa “(R)Evolutie – ghid de supravietuire in secolul XXI” de la Teatrul Excelsior, un spectacol atat de reusit, atat de ancorat in prezent, atat de bine scris si  excelent jucat, ca pun pariu ca mi-au mai aparut vreo doi neuroni si s-au mai scurs niste galeti de dopamina in timpul vizionarii lui.

Si nu, nu spun asta ca sa ma pun bine cu tehnologia, desi nu strica daca vreodata o sa prinda propria constiinta si o sa-si aduca ea aminte cine i-a pus o vorba buna.

(R)Evolutie la Teatrul Excelsior

Alecto este elementul comun a 3 planuri de personaje – firul narativ al unui doctor gay si al partenerul sau, cel al unui cuplu dornic sa conceapa un copil cu ajutorul upgrade-urilor tehnologice si cel al fostei sotii a barbatului din acest cuplu, aflata intr-un tumult emotional. Dar ce este Alecto? Este viitorul Siri, capabil sa coordoneze tehnologic intreaga suita de aparate din casa, sa te ajute cu orice intrebare, dar si sa raporteze institutiilor vigilente orice neregula de comportament legata de proprietarii sai.

Iar Alecto porneste de la a fi un tool extrem de util pentru nevoile imediate ale omului la a baga batul prin gard si a-si manipula stapanii, spre consecinta lenta, dar sigura a pieriii homo sapiens, asa cum ii stim noi.

Impresie generala – AI de fundul nostru!

N-am mai vazut de o gramada de timp un spectacol atat de complex, care sa nu se abata niciun moment de la o coerenta ireprosabila, de la un magnetism vibrant, de la o expresivitate contagioasa si de la un fir narativ ramificat cu precizie, dar si cu mult umor si sensibilitate. Ce ocazie sa-mi bucur sufletul cu creativitate in floare (inca generata de oameni)!

Piesa e scrisa de Yael Ronen si Dimitrij Schaad, tradusa de Mircea Sorin Rusu si regizata de Radu Nica, alaturi de o echipa tehnica si creativa carora le multumesc pentru aproape 2 ore de teleportare intr-un viitor distopic destul de infricosator, dar fascinant oricum, inspirat de Yuval Noah Harari, autorul celebrei carti “Sapiens”.

Aceasta poveste reusita de la Teatrul Excelsior te poarta spre cea mai apropiata forma de noi a Homo Deus, o etapa in care oamenii sunt mai aproape de a fi zeitati ca niciodata. Dar care este pretul unei vieti ca-n rai, in care totul este automatizat, toate-s la picioarele tale si toate dorintele par realizabile, chiar si fara un pestisor de aur? Faptul ca depinzi de tehnologia care le implineste, faptul ca esti obligat sa te aliniezi la standardele acestei societati fara abateri (pentru ca abaterile nu pot fi ascunse), faptul ca liberul arbitru incepe sa sufle greu, mai ceva ca-n reclama cu “Ala era ta-su”.

Am avut cel putin 3 momente de uimire:

  1. Momentul “Dar vreti sa aflati si speranta lui de viata?”- in care un doctor transforma medicina intr-o relatie tranzactionala fara scrupule
  2. Momentul monologului despre grau – T0 al sclaviei omului (o sa intelegi de ce)
  3. Momentul de final – imprevizibil, amuzant si terifiant, pur si simplu genial (abia astept sa intelegi de ce)

Acestea fiind spuse, daca iti iei un bilet la Teatrul Excelsior sa vezi (R)Evolutie – ghid de supravietuire in secolul XXI, s-ar putea sa ne vedem acolo. Simt nevoia sa-l revad.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.