• Actori: Marius Manole, Lia Bugnar, Radu Iacoban, Andrei Hutuleac
  • Text: Lia Bugnar
  • Regie: Dorina Chiriac
  • Teatru: Godot
  • Durata: 90 minute

Marius Manole si Lia Bugnar isi reunesc din nou fortele, alaturi de Radu Iacoban si Andrei Hutuleac. Iar de data asta, intr-o piesa desantata, care te ia pe nepregatite intr-o centrifuga a emotiilor, de te stoarce de stres cat ai zice „chilotii mov jos”.

Scenariul e semnat de Lia Bugnar, pe care o iubesc in cel mai heterosexual si admirativ mod.

O piesa desantata

Intr-o Piesa desantata, este vorba de 2 cupluri de swingeri care se intalnesc sa pipereze putin propriile relatii. Pe de-o parte, cuplul formt dintr-o Margaret Tatcher wanna-be si un sensibil si de cealalta parte, un fel de Ileana Cosanzeana si un print aschiuta brav care braveaza.

Socoteala de acasa nu se potriveste, insa, cu sexul din targ asa ca ceea ce ar fi trebuit sa fie o seara de neuitat se dovedeste a fi…o seara de neuitat, dar in alt mod.

Impresie generala – prea comica, prea bine scrisa, prea ca la la noi in tara

Ceea ce apreciez eu la Lia Bugnar este modul firesc si empatic in care scrie, incat orice replica pica natural, fiecare schimbare de situatie pare imprevizibila dar integrata perfect in context iar fiecare personaj este motivat psihologic credibil. Practic, fiecare piesa tine locul unei vizite in sufrageria unui om interesant, cat timp este ilegala efractia.

Citeam despre Lia Bugnar ca spunea ca are un obicei din copilarie, provenit din faptul ca ai ei erau sefi de alimentara in comunism si masa lor era mereu bogata, in timp ce a celorlalti nu. De aici, ei i s-a zis ca atunci cand e in vizita si pune omul masa, ea sa plece, obicei pe care si l-a pastrat si dincolo de comunism. Ei, ceea ce voiam eu sa zic este ca umorul pieselor ei, iar O piesa desantata nu face exceptie, este atat de intens incat vai de tine dca iti comanzi mancare, c-o sa te ineci printre sughituri de hahaiala.

De altfel, si numele diminutivale ale personajelor sprijina caracterul comic al piesei (Nichi, Mihu, Ela si Mira) si le portretizeza cumva caricatural.

O piesa desantata cu Marius Manole e periculoasa, in acelasi timp, pentru ca riscul sa empatizezi cu unul dintre personaje este extrem, asa ca atunci cand relatia acestuia pare sa se duca la vale, parca nici tie nu-ti convine treaba. Un pic spoiler totusi: in final, obstacolele prin care personajele sunt nevoite sa treaca nu fac decat ca acestea sa-si fortifice relatiile.

In final, as incheia cu cateva recomandari inspirate din piesa: nu purtati chiloti care va strang, nu va faliti cu antichitatile voastre prea tare, nu bravati cand sunteti cuplati cu o Ileana Cosanzeana pura ca omatul si nu negati dreptul testoaselor la un transplant de rinichi. In rest, numai de bine!

 

Comments

comments

2 thoughts on “O piesa desantata cu Marius Manole – ce poate intrerupe niste swingeri?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.