
Sa judeci un om dupa oras e cam la fel ca treaba cu zodiile. Dar asta nu ne-a impiedicat niciodata sa o facem, nu?! Oops. Ei bine, nu stiu cum e aerul ala din Brasov, ca n-am gasit un localnic care sa nu-mi fie simpatic. Si cand ma gandesc la Iunieta Sandu, am impresia ca cineva ar trebui sa aduca niste pungi cu aer de Brasov, se aude acolo in munti?
Iunieta Sandu e cea care a initiat seria de evenimente NO.MAD Talks, despre care a vorbit chiar ea aici. Dar abia acum am ajuns si eu la eveniment si ma intorc cu propria impresie care e, se vede, pozitiva. Chiar imi pare rau ca nu mi-am facut timp sa poposesc mai devreme.
NO.MAD Talks – episodul 10
Episodul dedicat promovarii freelancerilor mi s-a parut ca-mi face cu ochiul. Nu c-as fi eu freelancer in adevaratul sens al cuvantului, mi-e draga tare agentia la care lucrez si am de gand sa-mi schimb buletinul acolo. Dar pe langa treaba cu scrisul, am terminat un curs de design interior si acum ma ocup si de proiecte de amenajare, in limita timpului si a priceperii. Moment publicitar: arunca un ochi pe pagina mea, Ginger Home Design.
Acestea fiind spuse, mi-au placut toti cei 3 speakeri de la NO.MAD Talks si cred ca de la fiecare am plecat cel putin cu o idee pe care o voi implementa in urmatoarele postari in social media.
Cristian Florea – Linkedin
- Linkedin e reteaua cu cel mai mare reach organic. Dar chiar daca postarea ta ajunge la mai multi oameni de pe Facebook, nu-ti promova produsul in mai mult de 20% din postari. Uite cateva idei de continut direct de pe blogul lui.
- Chiar daca reteaua pare stiff, utilizatorii Linkedin sunt foarte receptivi la storytelling. Ai grija insa ca povestile tale sa aiba totusi un iz profesional.
- Conecteaza-te cu oameni din publicul tau tinta. Daca vrei sa ajungi la cineva anume o poti face daca esti prieten cu cineva din lista lui de prieteni sau daca apartineti de un grup comun, situatie in care ii poti trimite un mesaj privat fara nicio problema;
- Linkedin nu vrea sa iesi din reteaua lui, asa ca nu va favoriza link-urile spre site-ul tau. O idee mai buna este sa stergi preview-ul link-ului si sa-l scrii simplu doar intr-un bloc de text, de tip descriere. Deci fara preview.
- Nu te teme de hateri, oricum nu sunt ca pe Facebook. Daca cineva nu e de acord cu tine, ti-o va spune intr-un mod foarte elevat. Si in plus, retetelele sociale nu stiu cand e hate sau cand e comentariu pozitiv, asa ca oricum ar fi, fiecare interactiune te baga mai in fata spre expunere, conform agloritmilor;
- Adobe Spark Post e un program care te poate ajuta sa postezi imagini misto cu citate, genul la care pe Facebook poate ai face vreo 30 de likes si aici 700.

Alex Negrea la NO.MAD Talks – Facebook
- Defineste-ti audienta si raporteaza-te la ea. Daca te adresezi unui corporatist care se uita la Game of Thrones, nu ezita sa faci o referire despre serial in postarile companiei tale. Dar cu bun simt, altfel vei fi acuzat de oportunism.
- Dark Social Marketing a luat avant in Romania – Whatsup-ul si Facebook Mess sunt considerate spatii intime, insa daca reusesti sa patrunzi in mod natural in acest univers, poti atinge 95% open rate la newsletter, 80% click rate si 20% feedback. Iata cum te poti abona la newsletter-ul lui cu astfel de informatii utile.
- Nu vorbi doar despre produsul tau. Pe nimeni nu intereseaza ce ai de spus daca nu rezoneaza cu personalitatea brand-ului. Gandeste-te la contul Netflix de pe Facebook. Zici ca e prietenul tau din copilarie pus pe bascalie. Be like Netflix.
- Fii curajos. Daca in target-ul tau se afla o comunitate gay semnificativa, adreseaza-te lor cu o imagine relevanta, fara teama ca vei fi judecat. Daca un homofob va avea nevoie de produsul tau, peste 5 luni va uita postarea respectiva.
- Cea mai mare crestere in ultimii ani pe Facebook a avut-o segmentul de varsta 55+, pentru ca nepotii nu pierd vremea si-si ajuta bunicii la digitalizare;

Alex Damian – Instagram
- Instagram nu mai e demult despre fotografie, ci despre continut. E un tool de business si trebuie luat ca atare. Chiar si creatorii Instagram si-au sters conturile pentru ca nu mai are nicio legatura cu ideea lor initiala.
- Daca nu ai inca un cont de business, e timpul sa-ti faci unul. Vei avea acces la statistici si vei putea sa-ti pregatesti postarile mai relevant pentru comunitatea ta. 80% dintre utilizatori urmaresc cel putin un cont business. 30% au cumparat produse de pe Instagram iar 80% dintre influenceri prefera Instagram pentru colaborari;
- Din pacate, 70% dintre postari nu sunt vizibile, pentru ca algoritmul care a inlocuit afisarea cronologica favorizeaza doar utilizatorii foarte activi, care folosesc hashtag-uri, care produc interactiuni, care interactioneaza la randul lor si care se folosesc de toate instrumentele retelei;
- De altfel, daca acum 2 ani, Alex povestea intr-o prezentare despre importanta feed-ului si cat de mult trebuie sa dai atentie ultimelor 9 postari in termeni de stil si cromatica unitare, acum deja e o lupta pierduta. Cand exista atatea lucruri care te distrag ( bio cu emoji, story-uri de referinta care raman pe profil), ar trebui sa te concentrezi mai mult pe story-uri decat pe feed. Si sa pui story-uri in fiecare zi. E totusi important ca tipul de continut pe care il ai in feed sa se pupe cu story-urile. Spre exemplu, el s-a specializat pe portrete.
- Aplicatiile principale pentru Instagram pe care Alex le recomanda sunt Snapseed, VSCOCAM, Typorama, Layout, Unfold (pe asta mi l-am notat ca trebuie sa il incerc), InShot, Picnic (daca vrei avioane, chestii cat mai eye candy) si A color Story.

Am uitat sa mentionez ca fiecare editie NO.MAD Talks se asociaza cu o cauza umanitara iar editia la care am participat a fost dedicata unei asociatii care se ocupa de copii cu autism. Asa ca ai avea dublu motiv sa vii data viitoare. Multumesc, Iunieta si speakerilor tai, pentru sfaturile bune si cu dispozitia grozava cu care am plecat.
sursa foto: Sabina Ghiormescu Photography
Mulțumesc pentru participare! Ai sintetizat foarte bine ce-am avut de prezentat. 😀
Chiar m-ai inspirat, Cristi. Mi-am bibilit profilul de Linkedin cum am ajuns acasa 😀