Am fost la Muzeul de Arheologie din Napoli si am petrecut o buna parte din zi printre statui. Am citit placutele atasate si am le-am analizat cu atentie. Din pacate, mai bine de 30% din muzeu se afla in renovare, asa ca biletul de 15 euro nu ne-a permis sa vedem atat cat eram dispusi.

La parter, se afla sculpturile din colectia farnesiana, sarcofage şi sculpturi. Etajul unu din Muzeul de Arheologie din Napoli este dedicat unor picturi din Pompeii (vechi de 2000 de ani), templului lui Isis, bronzurilor, machetei Pompeiului, argintariei si sticlei vezuviene. Etajul doi expune elemente de numismatica, mozaicuri si cabinetul secret. Iar la subsol sunt colectiile de mumii si sarcofage egiptene.

Dintre exponate, culmea, cel mai mult mi-a placut sectiunea egipteana, cu un crocodil mumifiat. In Antichitate, egiptenii alegeau un crocodil pe care il hraneau si il ingrijeau intreaga lui viata, in ideea ca el este incarnarea animala a unuia dintre zeii lor. La moartea sa, era ingropat cu onoruri si cu comori.

Apoi ar mai fi aripa erotica din Muzeul de Arheologie, acolo unde staff-ul a expus lucrarile gasite in Pompeii: sculpturi, picturi sau elemente decorative, toate infatisand falusuri supradimensionate sau perechi in momentele lor intime. Unele arata chiar si femei indragostite una de alta. Sau nu neaparat.

Dar, recunosc, arta clasica nu a fost niciodata preferata mea si plictiseala s-a instalat rapid. Chiar daca e spectaculos sa descoperi statuile lui Neptun si ale lui Hercule, inalte de 3 metri. Dar dupa cateva ore de Herculi si Neptuni, ei bine te cam resimti. Asa ca am inceput sa privesc zeii romani si oamenii sculptati ca niste divinitati din Muzeul de Arheologie…intr-un fel mai jucaus.

Astfel a iesit prima mea colectie de meme, cu ajutorul unui generator online care mi-a pozitionat textul pe imagine. Sper sa nu ma trazneasca Zeus:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.