Pe piciorul de plai unde un vechi castel jupuit din Valea Loarei s-a pierdut la un joc de carti si in gura de rai unde ursii se indoapa cu struguri de Chardonneret, stau ascunse (da’ nu prea caci se intind pe 2500 de hectare) viile Jidvei.

Vinurile Jidvei, 100% romanesti, sunt pe cat de premiate, pe atat de apreciate atat de connaisseurs cat si de cei mai putin cunoscatori, precum subsemnata. Au fost de ajuns, insa, un strop de Maria Feteasca Alba, o atmosfera ce cerea umplerea paharului si o poveste, pentru ca istoria mea cu Jidvei sa prinda samanta.

Vinul Maria Feteasca Alba

Vinul Maria Feteasca Alba poarta numele uneia dintre fiicele proprietarului companiei si soiul nobil al strugurilor albi. Ei se intind dincolo de castelul Jidvei, acum ferit de mania cartilor de joc, dar si de privirile publicului larg, pentru ca are circuit inchis, folosit doar pentru promovarea vinurilor.

Cum este Maria Feteasca Alba?

Vinul face parte din gama Owner’s Choice, o colectie limitata din 2012 in care aroma fina a Mariei Feteasca Alba se remarca prin subtilitatea florilor galbene si a celor de camp. De altfel, Augusta, somelierul de la Jidvei, ne-a atras atentia ca vorbim de aroma doar atunci cand vinul e tanar, altfel denumirea se schimba in “buchet”.

Cu ce mancare merge vinul?

Gustul delicat si light se asorteaza bine cu pestele sau cu fructele de mare, pentru simplitatea gustului si rafinamentul texturii, insa mare mi-a fost surpriza cand am aflat ca echilibrul se extinde chiar si in cazul unui fois gras (parere avizata, parol, interzise indoielile, recomandata testarea).

Unde gasesti Maria Feteasca Alba?

Din proprie experienta, stiu ca discutiile despre vin si mancare sunt tare pacatoase, si cum n-am timp de matanii si spoedanii caci nici n-am apucat sa-ti povestesc de Maria, iaca veste buna:

Magazinul online Jidvei s-a lansat cu vreo sticla golita inainte sa astern eu palavrele astea si acolo sunt asternute toate licorile care iti limpezesc privirea si-ti uda gatlejul.

Maria, cea care da numele vinului

Maria este fiica cea mare a proprietarului brandului Jidvei. Chiar daca asocierea ei cu 2 vinuri (Feteasca Alba si Pinot Gris) a fost o surpriza parinteasca, ea se implica astazi nu doar cu numele in afacerea de familie.

Cat din Maria e in Feteasca Alba si cat din trasaturile vinului se regasesc in persoana Mariei?

Si sora cea mica isi imparte prenumele cu vinurile Jidvei, insa chiar si diferenta de inaltime dintre cele doua se reflecta in identitatea sticlelor. Maria Feteasca Alba are gustul sec al glumelor Mariei, rafinamentul si stilul celei ce l-a inspirat, chiar daca aceasta se regaseste mai mult in Pinot Gris. Maria este cea rationala iar sora ei cea populara, asa ca imagineaza-ti gustul suav, simplu dar rafinat al vinului influentat de personalitatea de leader, fara a-si pierde feminitatea, a Mariei.

Unde o gasesti pe Maria?

Maria se implica serios in afacerea familiei si ocupa o pozitie de management in fruntea ei. Desi e originara din Constanta, ea se afla la Bucuresti, lasand atat oaspetii castelului din Cetatea de Balta cat si familia sa savureze Maria Feteasca Alba, atunci cand lipseste.

 

 

Comments

comments

One thought on “(P) Ana are mere. Dar Maria are struguri si face vin din ei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.