• Actori: Marius Manole, Rodica mandache, Istan Teglas, Ioana Macaria
  • Text: Mihail Sebastian
  • Teatru: Godot
  • Durata: 75 minute

Mihail Sebastian a ramas in istorie ca un nume cu greutate in dramaturgia romana iar „Jocul de-a vacanta” face sa tresara fiecare generatie din familie de la mama inapoi. Asa ca punerea in scena a unei piese care sa descrie culisele acelui minunat act literar a venit la tanc la Godot Cafe, unde s-au adunat toti fanii de demult. Si eu, care nu stiam mare lucru nici despre autorul evreu care folosea faimosul apelativ si nici despre operele lui. Asa ca vino neprihanit si tu, de-i cazul, tot iti va placea.

Marea iubire a lui Sebastian

Leni Caler este muza lui Mihail Sebastian, cea careia ii dedica rolul Corinei din „Jocul de-a vacanta” dar si dragostea sa. Leni cauta sa-i modifice parti esentiale ale piesei de teatru, insa sfarseste prin a straluci pe scena fix in fragmentele pe care voia sa le elimine. In final, insa, sentimentele ei se dovedesc a fi flusturatice si superficiale.

Intreaga piesa este prezentata din perspectiva nostalgica a personajului feminin care, de fiecare data cand ii vine sa spuna ca-i batrana, se opreste si modifica…”nu mai e tanara”.

Impresie generala – muzicalitatea piesei accentueaza perfect dramatismul scenariului

Mi-a placut teribil de mult Marea iubire a lui Sebastian si asta nu doar pentru ca bifa doi dintre actorii mei preferati – Marius Manole si Istavn Teglas. Mi-a placut pentru ca isi asuma trasaturile definitorii ale personajelor, chiar daca ele le discrediteaza: Leni este narcicista, egoista si superficiala si iubirile sale sunt volatile si bazate pe interes. Mihail Sebastian este serviabil si se alimenteaza din admiratia celorlalti, avand nevoie constanta de validare.

Rodica Mandache interpreteaza magistral rolul lui Leni, invaluind-o intr-un aer adolescentin care, desi te farmeca in timpul piesei, devine apoi o masca monstruoasa, atunci cand il judeci. Ceea ce am remarcat, poate fata de alte piese de la Godot, este modul cum muzica reuseste sa completeze si sau chiar sa insufle ambianta momentului, coplesind spectatorii chiar mai mult decat o facusera deja actorii.

Marea iubire a lui Sebastian nu e la prima reprezentatie, dar sper sa mai aud ca se joaca, si asta pentru a avea ocazia cat mai multi oameni sa se bucure de aceasta piesa minunata, deloc similara tuturor celor pe care le-am mai vazut pana acum in localul din Centrul Vechi.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.