Nu spune sarmalelor si mamaligii cu branza, dar n-as alege niciodata mancare romaneasca, cand pot savura mancare spaniola. De la caracatita a la gallego pana la paella cu cerneala de sepie, e greu sa alegi ce sa mananci in Spania, cand ai atatea optiuni exotice si savuroase iar fructele de mare sunt proaspete si bine gatite.

Daca ai drum prin tara lui Banderas, as avea cateva sugestii mai temperate, pe gustul tuturor, ca sa spui “ay,ay, ay, quiero mas” la finalul mesei:

Cea mai cunoscuta mancare spaniola: Paella

Daca iti plac pastele al dente, s-ar putea sa preferi orezul de paella, care se gateste tot asa, putin crocant si mai putin gatit. De altfel, in Spania, o sa ai ocazia sa mananci paella cu orezul specific acesteia si cu boabe de fasole moi de ti se topesc in gura. Preparatul vine din Valencia, orasul contrastelor, unde reteta originala include sofran, iepure, pui si o combinatie de soiuri locale de fasole (ferrauragarrofo si tavella).

Eu prefer paella cu fructe de mare, care de obicei include calamar, creveti si midii, cu o supa de peste cu gust intens. A doua mea optiune ar fi paella cu cerneala de sepie sau Chipirones en su tinta, calamari intregi serviti cu orez in cerneala de sepie. Deja mi-e pofta de mancare spaniola!

Iti recomand sa te aciuiesti fara teama de o paella stradala, preparata intr-un vas (paellera) imens, va fi nu doar mai ieftina ca la restaurant, dar si mai gustoasa. Pe testatelea. Genul asta de preparat street food se gaseste langa pietele de mancare de la care sa nu te puna Sfantul Buen Provecho sa lipsesti.

Pimientos de Padrón

Chiar daca seamana la aspect cu ardeii nostri copti, acesti pimientos de Padron care se servesc cu lamaie si sare de mare ca tapas au si un twist. Sunt ca ruleta ruseasca: unii au un gust delicat, cu o urma de iuteala, altii te lovesc ca un jalapeno fara menajamente. Iar asta e placerea de a-i savura.

Savureaza-i cu o branza maturata spaniola, precum Manchego (din lapte de capra), o specialitate din regiunea lui Don Quijote.

Jamon Iberico

La noi, se gaseste mai mult jamon serrano, insa daca vrei sa gusti cea mai apreciata sunca a spaniolilor, cu siguranta trebuie sa te indrepti spre segmentul premium de mancare spaniola – jamon iberico, o specialitate realizata doar cu muschi din porc negru iberic, crescut si hranit atent cu ghinde si alune si maturata pentru cel putin 12 luni.

Daca vrei sa gusti the finest of the finest, sortimentul jamón ibérico de bellota provine de la porci negri crescuti in paduri de stejar si hraniti in ultima perioada a vietii doar cu ghinde.

Bacalao

Bacalao e varianta spaniola a mai cunoscutului preparat portughez bacalhau – cod uscat si sarat, o mancare spaniola servita adesea cu un mix de legume sau inclus in tocana. Poate fi servit si sub forma de crochete.

Varianta spaniola se serveste cu ceapa calita sau pimientos si are un gust delicat, bun si pentru cei care nu se dau in vant dupa peste.

Gazpacho

Gazpacho este o supa crema creata la blender, care se serveste rece, adesea in verile fierbinti. Apartine gastronomiei andaluse si are la baza rosii bine coapte, alaturi de alte legume precum castravete sau ardei.

Trebuie sa recunosc ca daca as avea de ales intre gazpacho si o supa poloneza, as alege-o pe cea de-a doua.

Alte tipuri de mancare spaniola

  • crema catalana – un desert similar cu crema de zahar ars, servit cu zeama de citrice;
  • chorizo – bucati de carnat condimentat care se servesc mai ales ca tapas (gustari spaniole cu portii foarte mici) sau in fabada asturiana (tocana specifica regiunii Asturias);
  • tortilla de patatas – e un fel de omleta din cartofi; mie nu-mi place dar in Spania e foarte populara;
  • gambas al ajillo – creveti cu usturoi si verdeata, de fiecare data cand am incercat au fost deliciosi;

sursa foto: Unsplash

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.