Legenda din Palermo - Testa di Moro
Toate magazinele de suveniruri au Testa di Moro in diferite variante

Sicilia. Acest tinut insorit, unde portocalele rosii strapung frigul iernii si se coc in decembrie, ca un fel de cadou de Craciun cu textura zemoasa! Beat that, Santa! Imi place la nebunie insula pe care am descoperit-o acum putin timp, insa e lucru stiut ca acolo nu e doar locul celor mai gustoase paste pe care le-am mancat vreodata si al peisajelor minunate, dar si al Mafiei (departe de ochii turistilor, macar). Asa ca nu-i de mirare ca legenda din Palermo, cunoscuta si ca Testa di Moro, veche de sute de ani, vorbeste tot despre o razbunare sangeroasa.

Razbunarile sangeroase nu sunt insa de azi sau de ieri. Sangele latin al locuitorilor Siciliei clocoteste periculos din cele mai vechi timpuri. Si asa s-a nascut legenda din Palermo, in jurul anului 1000, cand Sicilia fusese cucerita de mauri. Doamne, ce-mi mai plac legendele!

Legenda din Palermo

Versiunea din folclor spune ca in secolul XI, in cartierul arab Kalsa din Palermo, traia o tanara siciliana care obisnuia sa isi ingrijeasca plantele pe balcon si sa priveasca trecatorii.

La un moment dat, un maur i-a furat privirea si a fost dragoste la prima vedere, din partea amandurora. Povestea s-a desfasurat minunat pana cand fata a aflat marele secret al barbatului: avea nevasta si copii in tara lui de bastina si urma sa se intoarca acolo.

Legenda din Palermo spune ca fata si-a planuit razbunarea si cu o seara inainte ca el sa o paraseasca, l-a decapitat, dornica sa-l pastreze langa ea pentru totdeauna. Insa derutata unde sa-i ascunda capatana, a ajuns tot in balconul ei cu plante si a transformat-o intr-un ghiveci pentru busuioc.

Culmea, busuiocul a crescut atat de frumos, incat lumea a inceput sa admire ghiveciul inedit si planta si sa reproduca din ceramica aceasta noutate. Astfel, intreaga Sicilie s-a umplut de ghivece in forma de capete.

Versiunea 2

Legenda din Palermo – un alt magazin de suveniruri

Exista si o alta versiune a acestei povesti, ce explica de ce capetele sunt intotdeauna in pereche: se spune ca fata era de rang inalt si ii era interzis sa se iubeasca cu un maur. Cand povestea lor de dragoste a fost data in vileag, cei doi au fost decapitati iar captele lor expuse la balcon, pentru ca lumea sa fie constienta de pedeapsa, in caz ca cineva voia sa mai incalce aceasta regula.

Oricum ar fi, cele doua capete din ceramica impanzesc Sicilia sub toate formele: ghivece, cercei, pandantive, obiecte decorative. Ba chiar exista si un parfum al lui Salvatore Ferragamo, numit Testa di Moro. Eu n-am putut sa ma abtin si mi-am cumparat o pereche de cercei tematici, care ma amuza de fiecare data cand ii port.

Fie ca te amuza sau te sperie aceasta legenda plina de drama, Sicilia te asteapta cu cele mai delicioase preparate din Italia si cu o multime de locuri splendide. Si legende pe masura.

Comments

comments

4 thoughts on “Legenda din Palermo – de ce sunt capete din ceramica peste tot in Sicilia?”

  1. luam una bucata fata frumoasa, una bucata banderas, adaugam putina crima pasionala si amestecam bine -> marketing level 99 si o super poveste. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.