Pe vremea lui Fred Flinstone, luai bata in spinare si te duceai sa-ti vanezi mancarea, daca voiai sa-i dai oase lui Dino, dupa masa. Nu c-as fi dispusa sa ciopartesc vreun animalut, dar aseara am ajuns la concluzia ca atunci cand chiar depui efort in pregatirea mancarii tale, unul ceva mai baban ca aprinderea cuptorului si uitarea copanelor acolo pana iti intrerupe timer-ul telenovela turceasca, alta e experienta savurarii.
CulinaryOn
CulinaryOn e business-ul unui italian insurat cu o nemtoaica si ca sa sa fie experienta cu adevarat internationala, cei doi si-au extins afacerea in mai multe parti ale Europei, dintre care cea mai recenta-i Romania. Ce sta la baza CulinaryOn e un concept de evenimente culinare (de la workshop-uri si teambuilding-uri la party-uri de burlacite), unde lumea n-are timp sa se plictiseasca pentru ca e pusa la treaba, daca vrea sa si manance.
Iar lansarea de joi seara a oferit doar o mica mostra a ceea ce-i asteapta pe musafiri: un show moderat de un chef-enertainer (sau un entertainer-chef), un fel de Chef Foa la infatisare, cu accentul Patriziei, cu talentul lui Adi Hadean, cu miscarile gangnam ale lui Psy si cu umorul lui Arsinel. Cand era tanar. Ce-i drept, cred ca eu si Simona Mocanu am nimerit cea mai fun incapere, din cele 3 in care aveau loc workshop-uri diferite. Stai sa-mi curat o scama de aluat, ca acum iti explic despre ce e vorba.
10 lucruri despre show-ul de gatit de la CulinaryOn
- Am avut noroc ca am fost in aceeasi echipa cu Simona, despre care stiam ca are cutite pe acasa si nu-i e frica sa le foloseasca in bucatarie. Asa ca ea a framntat, in principal, aluatul, ea a dat la taiat pastele si ea a fost muza mea. Daca ajungi la CulinaryOn, sa stii sa-ti alegi o echipa puternica, pentru ca vei avea nevoie, cand vei lucra la una dintre statiile ce impanzesc incaperea.
- Chef-ul desemnat iti povesteste pe etape mecanica prepararii. Spre exemplu, prima etapa la paste era sa facem aluatul. Dupa, ne-a pus sa exemplificam la masa individuala si, abia apoi, a trecut la urmatoarea etapa. Si tot asa. Cetinel, ca nu se asteapta nimeni sa fii Bubulina Gospodina.
- Fiecare statie/ masa are un robot genial care subtiaza si taie pastele in mai multe feluri dar, in acelasi timp, poate framanta sau mixa ingredientre intr-un bol. Simona si-a exprimat dorinta de a-si lua si ea unul si ma batea gandul sa i-l iau de ziua ei, insa e atat de performant, incat o voi intreba pe Simona daca ma pot combina la cadou cu inca vreo 230 de prieteni ai ei.
- Prima etapa in a face paste de casa este sa faci „un vulcan”. Adica realizezi o gaura cu fundul unui castron in mijlocul unui morman de faina (romaneasca + semola) si scapi 4 oua in mijloc, pe care le bati si apoi le amesteci cu peretii vulcanului.
- Cand aluatul e solid si compact, se transforma intr-un mic carnacior si se taie in 3 cu precizia lui Ciomu. Fiecare particica se da la subtiat prin aparat iar daca faci asta dansand, cica pastele ies mai bune.
- In final, am unit toate particelele de aluat subtiat intr-un trenulet imens de vreo 20 metri pe putin, pe care l-am purtat pe maini intr-o hora culinara cu chiuiturile de rigoare, in timp ce dansam pe Mambo no.5, asa cum poti vedea aici. Nu m-am distrat niciodata intr-o experienta de gatit asa cum am facut-o la CulinaryOn.
- Dupa taiat trenuletul, dat prin aparat pentru a-l face ciucurasi si bagat la fiert (pentru doar 2 minute!), eu si Simona am ajuns la cratita, voluntar. Osciland intre dans si gatit, chef-ul ne-a incurajat sa amestecam bine-bine-bine cu sosul de pesto, care a fost cam cel mai bun sos de peste pe care l-am mancat vreodata. A fost prima data cand gateam amestecam… in fata unei multimi.
- Am fost putin reticenta in privinta pastelor, caci ma gandeam ca s-au plimbat prin cateva maini si au fost facute de amatori care mai mult s-au distrat decat au gatit, dar dupa prima imbucatura, nu m-am mai putut opri. Au fost bune ca-n Bari. Legenda spune ca doar un pahar de vin alb poate pune capat foamei constientizate, la prima furculita.
- Show-ul se incheie cu o demonstratie spectaculoasa a barmanului – un stalp din pahare suprapuse care iau foc. Asta pentru ca au vazut ca nu le-am ars mancarea si voiau sa-mi mai dea o sansa, probabil.
- Cand l-am felicitat pe patron pentru super show-ul pe care ni l-a oferit, el ne-a spus ca asta e doar o mica parte a celor care vor avea loc la party-urile lor. Oh my nom-nom-nom!
Inchei odiseea culinara cu o portie dodoloata de fotografii si cu satisfactia ca am luat parte la unul dintre cele mai distractive evenimente la care am fost vreodata.





