Motivul pentru care ne-am fortat masinuta sa depaseasca drumurile accidentate

In aceeasi zi in care am vizitat Zimbraria Neagra, am calatorit si spre Lacul Stropoasa, aflat la 2 ore distanta de rezervatia din Dambovita. Ceea ce ne-a suprins in mod placut e ca ne-am putut bucura de o diferenta de peste 10 grade: la zimbri scoteam limba pe afara impreuna cu ei, la lac ne racoream de cele 19 grade la final de iunie.

Fie ca vii direct din Bucuresti, de la zimbri sau din alt peticut de pamant din tara, trebuie sa stii un lucru: daca te incumeti sa vizitezi Lacul Scropoasa, sa dai acatist la biserica pentru masina ta inainte sa pleci. Drumul e mai ceva ca-n povestile cele mai crunte ale mecanicilor auto.

Lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa se afla in Muntii Bucegi, pe valea raului Ialomita. Este un lac de baraj artificial construit in anul 1929 ca sa alimenteze hidrocentrala de la Dobresti, pe langa care o sa treci in drumul tau. Lacul a fost realizat la o la altitudine de 1.197 m, adancime maxima de 15 m si ocupa o suprafata de de aproape 6 hectare.

Asa arata Lacul Scropoasa. Pantone much?

Ce ne-a atras acolo? Culoarea incredibila a apei, de-un turcoaz parca dinadins asortat cu griurile si bejurile naturii (imi imaginez in ce “hal” de frumos se vede toamna!). Si probabil ignoranta in ceea ce priveste drumul accidentat si periculos pentru o masina. Cu promisiunea ca nu ne vom mai intoarce acolo decat cu un vehicul de teren, ne-am bucurat totusi de priveliste.Mai ales ca si panorama de pe drum e spectaculoasa!

Ne-am oprit la un moment dat sa admiram muntii, iar putin mai tarziu ne-am intalnit pe drum cu o herghelie de cai, pe care am reusit sa-i si filmam din mers (am inlocuit dialogurile noastre “hiperintelectuale” cu o melodie mai potrivita).

Privelistea asta apare pe net intr-un mod aproape iconic: majoritatea pozelor de la Lacul Scropoasa sunt realizate de pe un pod de lemn, de unde se vad doua casute parca cioplite in stanca. Noi ne-am lasat inselati de faptul ca marginea lacului se apropia si casutele nu mai apareau, dar tu vezi-ti de drum: casutele sunt pitite bine si asteapta sa fie admirate. Coltul din care sunt pozate de cele mai multe ori pe net e unul cam periculos, totusi.

Cascada 7 Izvoare

In drum spre Lacul Scropoasa, se afla Cascada 7 Izvoare. Da, arata si ea spectaculos, dar celebritatea nu i se trage de la aspect, ci de la legatura cu Nicolae Ceausescu, dictatorul care o proclamase drept “izvorul nemuririi“. Se pare ca in vremea comunismului, s-au facut niste teste din care a reiesit ca apa acestei cascade este cea mai pura din lume, iar studiul a fost cumva folosit pentru a da nastere la legende. Se spune ca Zamolxe a baut apa din izvorul de aici si s-a transformat in zeu.

Cascada 7 Izvoare include “izvorul nemuririi”

Ce-i drept, apa din zona alimenteaza hidrocentrala de la Dobresti si este considerata a avea calitati vindecatoare.

Daca ajungi prin regiune, musai sa le vezi pe amandoua. Iar daca ai chef de o plimbare, privelistea este tocmai potrivita pentru un traseu usor de munte. In plus, masina ta o sa-ti multumeasca daca o lasi ceva mai departe de Cascada 7 Izvoare si de Lacul Scropoasa.

Drumul spre Lacul Scropoasa e plin de minuni mici
Lacul nu are tot anul aceasta culoare, dar noi am avut noroc
Drumul prin padure e destul de alunecos
Langa lac, se afla si o cariera de piatra care se vede in zare, dincolo de rapa
La Cascada 7 Izvoare, si flora se bucura de apa curata

Comments

comments

One thought on “City break in Romania: Lacul Scropoasa si Cascada 7 Izvoare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.