Când s-a cutremurat hosting-ul şi a avut loc criza de la Namebox, blogul ăsta a fost chelit de interviurile cu persoanele pe care le admir. My bad, too. Dar uite că s-a ivit ocazia să refac rubrica cu noi persoane care mă inspiră.


Încep cu Iunieta Sandu, o fată cu condei şi cu idei bune, pe care le expune atât online cât şi offline. Ea însăşi un personaj de poveste, da viaţa cu tastatura altor personaje sensibile şi expresive. Dintre poveştile ei, cel mai mult m-a emoţionat cea care expune prietenia a două fetiţe din orfelinat.

Dar nu o rezum la atât pe Iunieta. În acelaşi timp, motivează freelancerii să-şi fie proprii lor eroi, într-o serie de evenimente dedicate acestora – NO.MAD Talks. Aşa că am tras-o de mânecă pe Iunieta Sandu într-un colţ al internetului şi-am rugat-o să-mi lămurească niscaiva curiozităţi:


Ai o mulţime de activităţi ca PR/ organizator de evenimente/ content writer/ copywriter şi scriitor. Tu cu ce rol te identifici cel mai mult?


Să știi că asta a fost și întrebarea mea pentru foarte mult timp. Îmi place mult să organizez evenimente, dar după șase ani de event management, am vrut să mă axez mai mult pe scris. De doi ani, de când sunt freelancer, am scris foarte mult. Pentru mine, pentru clienți și pentru blog. Așa am descoperit storytelling-ul și efectul pe care îl are asupra mea. Mă ajută să fiu mai creativă dar și mai prezentă. Viața unui freelancer nu este tot timpul palpitantă, sunt și zile în care nu nu se întâmplă nimic, sau cel puțin, așa pare la prima vedere. Dar, dacă vrei să scrii o poveste, dintr-o dată observi mai multe, pentru că ești atent și la interior, nu doar la lucrurile din exterior. Ca să răspund mai punctual la întrebare, câteodată mă identific ca organizator de evenimente pentru că ideile îmi vin natural, am deja foarte multe resurse și experiență în domeniu (am organizat peste 100 de evenimente), dar o parte din mine tânjește după scris, pentru că mă provoacă și mă ajută să mă descopăr.


Povesteşte-mi puţin despre tine, în afara acestui rol şi a tuturor celorlalte.


Sunt o tipă din Brașov care a venit în București pentru masterat. Nu am plănuit să rămân prea mult timp aici, dar uite-mă încă după șase ani. Îi datorez multe Bucureștiului, mai ales pentru curajul de a-mi da demisia și a încerca să lucrez pe cont propriu. Cel mai mare vis al meu este să călătoresc în toată lumea și să scriu poveștile oamenilor. Ca să citez dintr-un film “Poveștile sunt cele care susțin Universul”. Cred că poveștile ne fac mai bogați și asta aș vrea să fie bogăția mea. Îți mai spun că îmi place să creez, să dau viață ideilor pe care le am, așa a apărut NO.MAD Talks, blogul și poveștile.


De unde culegi inspiraţia pentru creaţie?

Ideile mele apar de cele mai multe ori din nevoi personale. Ideea de a organiza un eveniment pentru freelanceri am pus-o pe foaie într-un moment în care mă simțeam singură și nu avem cu cine să vorbesc despre viața asta nouă. Avem nevoie să cunosc și alți freelanceri și să-i întreb cum procedează, cum funcționează modul lor de lucru. Inspirația o mai iau și de la oamenii din jur. Am învățat să ascult, să particip activ la conversații și să renunț la small talks, iar asta mă ajută mult.

Crezi că inspiraţia se asociaza şi cu un loc fizic?


Da, mai ales dacă scrii. De exemplu, eu am un chef nebun să scriu când mă plimb cu trenul. Asta pentru că și pasagerii sunt expresivi, simpli și cu discuții care mă intrigă. Pe pagina de Facebook am postat multe povești din gară și din tren, iar toate sunt extrem de diferite. Povestirea pe care ai menționat-o tu “Eu și Ioana”, am scris-o în Brașov, în bucătăria părinților. Nu știu ce m-a inspirat atunci, dar cu ea am câștigat un curs de creative writing la Revista de Povestiri. Este al treilea curs de acest gen pe care îl urmez.


De aici, mai facem un pas şi ajungem la proiectul tău dedicat freelancerilor. Cum a început totul?


Am povestit puțin mai sus care a fost momentul în care am pus pe foaie NO.MAD Talks. După ce l-am gândit, i-am scris lui Claudiu dacă îi place ideea și vrea să se implice. El a făcut partea digitală, eu organizarea evenimentului. Primul eveniment a avut loc în iunie, ne așteptam să avem 25 de participanți, dar au fost aproape 50. Atunci am realizat câți oameni ca mine mai există, câți oameni au nevoie de networking, să afle lucruri noi și să învețe cum pot fi mai buni ca freelanceri. Apoi, lucrurile au mers de la sine. Nu am simțit nicio clipă că mă chinui să organizez evenimentul. Din iulie și până acum avem 6 ediții organizate, 9 cauze sociale pentru care participanții au donat bani, un premiu la Webstock, un partener stabil (Aurelia Visinescu Wines), peste 400 de participanți și 500 de oameni în comunitate. Mai nou avem și un concept de petrecere SO.MAD.Party, care este rezultatul unei prietenii cu Alexandru Negrea și comunitatea SO Meetups. Prima petrecere a avut loc acum, în decembrie. Iar pentru anul viitor mai planificăm încă patru.


Dacă ai putea transmite un singur mesaj comunităţii NO. MAD Talks, care ar fi acela?


Eu sunt foarte apropiată de comunitatea NO.MAD Talks. Newsletterele le scriu ca și cum aș vorbi cu un prieten foarte bun, la eveniment îi întâmpin mereu și îi întreb cu ce se ocupă, de ce vin, le cer feedback. Am început chiar să ies la cafea cu oameni din comunitate care îmi cer sfatul pe diverse subiecte de freelance, mulți îmi dau alte idei de subiecte pentru evenimente sau îmi spun cum să dezvolt mai departe acest concept. Mesajul meu ar fi, să ne vedem cu bine în Ianuarie! Pentru că, în rest, comunitatea pe care am format-o este foarte mișto. I-am văzut și la petrecerea SO.MAD Party, unde am povestit cu ei, am dansat și ne-am îmbrățișat. Lucru care mi-a dat multă energie. Pentru că acesta a fost unul dintre visurile mele, să creez o comunitate solidă care să se ajute.


Care e secretul să nu te rupi de lume, cum zice mama, când lucrezi ca freelancer?

Este foarte, foarte ușor să te izolezi ca freelancer. Dar, câteodată ai nevoie de asta ca să rămâi conectat, în primul rând, cu tine. Apoi, dacă după o perioadă lungă de stat în casă nu îți mai vine deloc să ieși, este timpul să tragi un semnal de alarmă. Poți începe să lucrezi dintr-o cafenea, din parc sau de la un hub. Zgomotul de fundal, agitația din jur te va face să treci peste această anxietate și să-ți placă din nou să fii în preajma oamenilor. Mulți freelanceri se îngroapă în muncă și uită de ce au ales această viață mai liberă. Să faci un lucru mic pe care nu puteai să-l faci în timpul zilei la birou îți dă multă energie. Să dormi la prânz, să mergi la sală, să îți iei o pauză de citit sau să faci o plimbare prin oraș.


La ce să ne aşteptăm de la NO. MAD Talks în 2019?


Mă bucur că mă întrebi asta. Am pus pe foaie niște planuri de care sunt foarte încântată, acum să vedem câte ies. În primul rând, o să avem un site dedicat proiectului, apoi vrem să lansăm o serie de evenimente mai aplicate, NO.MAD Workshops și Primul teambuling pentru freelanceri. Mai sunt câteva surprize pe care le păstrez pentru momentul potrivit.

Închei interviul cu mulţumiri pentru Iunieta Sandu, ale cărei povesti din iunivers îţi stau la dispoziţie pe blogul ei personal. Dacă dai pe stradă de ea, roag-o să-ţi povestească mecanismul ei de a-şi aranja iţele memoriei. O să-ţi facă ziua mai bună.

Comments

comments

One thought on “Iunieta Sandu inspiră, expiră şi mă inspiră. Povestea unei profesioniste cu vibe de poveste”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.