- Actori:Vlad Corbeanu, Andrei Mateiu, Andreea Mateiu.
- Text: Mimi Branescu
- Regie: Gina Lazar
- Teatru: Godot
- Durata: 70 minute
Daca stai sa te gandesti putin, n-ai cum sa nu dai dreptate titlului, ciupit direct din replica lui Vlad Corbeanu, ce interpreta un gunoier la costum. Caci alegerile, preferintele si rutina ta de viata se reflecta in gunoi iar cu putina atentie, de acolo se poate dumiri omul daca are de-a face cu o persoana cumpatata, una aranjata sau una anxioasa. Sigur, mai bine decat sa parem nitel scrantiti, si sa dam gunoiul cu susul in jos, sa incepem cu stalking-ul pe Facebook!
Gunoierul
Piesa cu vechime (prima opinie despre ea dateaza inca din 2007), Gunoierul este o gluma pusa in scena de cunoscutul scenarist Mimi Branescu, cunoscut mai ales pentru prima parte a serialului Las Fierbinti. Comedia prezinta, in prima etapa, un gunoier la 4 ace si un nenic ce nu intentiona decat sa-si arunce gunoiul, dar ghinionul lui e ca intra in vorba cu primul.
De acolo, incepe o odisee a la Sherlock Holmes, in care gunoierul ii da de inteles celuilalt cetatean ca nevasta-sa il insala cu-n armasar in putere, lucru ce nu se poate incheia decat tragic, final incurajat de detectivul gunoaielor. Insa finalul nu-l suprinde pe locatar torturandu-si femeia, asa cum incepuse sa faca planuri cu gunoierul misterios, ci…altfel. Te las pe tine sa descoperi.
Impresie generala – cine sapa gunoiul altuia, cade singur in el
Marea calitate a scenaristului (din fericire, nu e singurul de la Godot) este ca reuseste sa surprinda autentic si detaliat franturi din viata cotidiana. Scenariul nu e cosmetizat, situatiile nu sunt dramatizate. E pur si simplu umorul rezultat din situatii firesti, un pic traznite, dar posibile, asa ca s-ar putea ca data viitoare cand mai vezi gunoieri dupa piesa asta, sa ai tendinta sa-i eviti.
In afara paritatii 1 la 1 cu realitatea, scenariul se remarca si prin faptul ca puncteaza la fix momentele culminante, astfel incat sa pastreze spectatorii cu mintea in sala si nu la telenovela turceasca ce ruleaza concomitent cu spectacolul.
Dincolo de interpretarea lui Andrei Mateiu (cunoscut de cand cu Mondenii) si a lui Vlad Corbeanu (care imi aduce un pic a zanul de la Banca Transilvania care zici ca a slabit), Andreea Mateiu aduce o boare de prospetime atunci cand piesa incepe sa para ca si-a fumat hazul si da totul peste cap cu pricepere si talent, ceea ce nu-i putin lucru.
Inchei cu recomandarea sa bifezi spectacolul pentru originalitatea si totusi firescul situatiei, pentru umorul istet si pentru interpretarea naturala. Bravo!