Pentru o fata care nu gateste, ma fascineaza destul de mult domeniul mancarii. Dar ca fata care nu gateste, mi-a atras cel mai mult atentia partea din conferinta unde nu gatitul e principalul subiect, ci povestea din spatele celor care o pregatesc – ce modele au in cariera lor, cum au evoluat, care e stilul si preferinta lor culinara si cate si mai cate.

Asa ca am adunat 7 idei de la Food Bloggers 2019, la fel de interesante ca-n editiile anterioare si care te-ar putea inspira si pe tine. La gatit sau la mancat:

  1. Alex Petricean a marturisit ca s-a lansat ca produs Masterchef si ca i-a luat ani de-a randul ca lumea sa-l ia in serios si sa depaseasca perioada D’Artagnan. Acum, in sfarsit, lumea il stie ca chef.
  2. Stilul lui de gatit este minimalist, de inspiratie nordica. daca la inceput ii avea ca modele pe Jamie Oliver si Ramsay Gordon, deja absorbiti de curentul mainstream, gusturile lui s-au maturizat, pe masura ce a aprofundat domeniul.
  3. In schimb, chef Nicolai a marturisit la Food Bloggers 2019 ca idolul sau in bucatarie este mama sa. Cea care reusea sa gateasca din 2 ingrediente cele mai gustoase preparate. Dorinta lui este sa ajunga intr-o zi sa gateasca precum mama lui. Insa e de parere ca nici macar tehnologia avansata nu a reusit sa faciliteze acest plan.
  4. Cu totii sunt de parere ca perceptia asupra acestui domeniu este inca peiorativa. Ca oamenii se rusineaza de meseria de bucatar, pe care o asociaza doar cu plebea societatii, care nu a avut intelectul sa-si aleaga alta meserie. Show-urile de gatit schimba incet-incet aceasta perspectiva iar oameni din toate mediile incep sa migreze spre acest segment.
  5. Nu toti chefii sunt insa orientati spre calitate. Alex Petricean si-a exprimat dorinta de a oferi calitatea care l-a consacrat, insa a marturisit si dedesubturile acestei decizii – cand iei ingrediente locale, direct de la producator, unul mic si in care ai incredere, morcovii nu mai sunt 3 lei, ci 10.
  6. Romanii incep tot mai mult sa aleaga meniuri vegane, insa acest lucru se intampla mai ales in patura educata, potenta finanaciar. Orice restaurant ar trebui sa aiba si optiuni vegetariene sau vegane. Ale lor au.
  7. In ceea ce priveste risipa alimentara, portionarea si congelarea ingredientelor ii ajuta sa reduca acest fenomen, in bucatariile lor. Dar in afara acestei masuri, obisnuiesc si sa recicleze anumite produse: oasele ramase dupa gatirea carnii sunt puse in sos sau in supa.

Cam astea au fost ideile care mi s-au parut mie cele mai importante la Food Bloggers 2019. In afara faptului ca an de an, descopar sponsori noi ai evenimentului, furnizori de produse care ma ademenesc sa le incerc. Anul asta, a fost randul lui Shan’Shi, specializat in mancare asiatica. Abia astept sa…gasesc pe cineva sa-mi gateasca cu produsele lor :)))

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.