Aseara am aflat 3 lucruri fermecatoare: ca Marius Matache canta folk si glumeste in aceeasi masura la concertele sale, ca exista o minunata interpreta numita Alina Manole care m-a transpus mental direct pe-o plaja, intr-o noapte de vara, si ca primaria sectorului meu face treaba buna la Casa Eliad, in cadrul Serilor Eliad, seri de cultura si voie buna.
Marius Folk Matache
De 8 martie, folkistul doctor in chimie, Marius Matache, m-a invitat la concertul sau de la Casa Eliad. Spre rusinea mea, era prima oara cand il auzeam live, la o chitara distanta. Dar nu-i bai, din moment ce mi-a placut, clar vor urma si altele.
Ceea ce mi se pare remarcabil la Marius Matache, in afara talentului sau muzical, e faptul ca-i un adevarat personaj. Daca nu ar fi cantat folk, probabil ca s-ar fi dedicat total chimiei. Dar cred ca daca nu ar fi facut nici chimie, sigur ar fi putut fi un actor grozav! Asa ca orice concert al sau garanteaza dubla incantare a urechilor: o data ca muzica e buna, si 2, pentru ca gura iti ajunge pana la urechi de atata ras.
In afara acestui amanunt, Marius isi lanseaza albumul „Alchimie”, dar pentru asta, are nevoie de putin sprijin: http://alchimie.mariusmatache.ro/project/alchimie/
Alina Manole
…e fascinanta. Un izvor de sensibilitate, care parca se revarsa peste sala, pe masura ce susura prin chitara si voce. Hmm. Nu, treburile poetice nu sunt tocmai specialitatea mea. Dar ceea ce vreau sa exprim e ca Alina Manole m-a surprins aceasta cantareata de folk de care, nu stiu cum se face, doar eu nu auzisem.
Mi-au placut versurile melodiilor ei („ziarele scriu intruna/ceva s-a intaplat cu luna/cineva o cumpara la bucata/si o transforma intr-o luna patrata”), felul ei de-a fi jumatate ludic jumatate je ne sais quoi. Si modestia care-i atrage atata empatie si admiratie, c-ar face bine sa gaseasca un spatiu din ce in ce mai mare de depozitare.
Casa Eliad
Casa Eliad sau Casa Atelor e un fel de burete cultural ce absoarbe consumerismul emanat in apropiere, in jurul magazinului Unirii, si-l recicleaza in energie pozitiva si drag de cultura.
Nici de aceasta casa nu mai auzisem, dar acum va pot spune ca iti poti da seama de insemnatatea ei, doar standu-i in fata si admirand-o. Fara sa se stie sigur daca dateaza din secolul 18 sau 19, azi e dedicata culturii. Desi Alina Manole ne-a marturisit ca, pe vremuri, era acolo si-o carciumioara unde se canta folk, cam singura dedicata genului.
Pentru ca mi se pare ingrat sa prezint eveimentul, fara sa dau ocazia sa vada si altii ce minunatii se mai organizeaza aici, iata ca Serile Eliad abia incep. Sper ca cele la care ajungeti sa aiba aceeasi magie ca cea de 8 martie!