Statuile Vivante ma fac sa ma simt ca si cum as fi in vacanta. Sunt obisnuita cu ele pe strazile Barcelonei, ale Londrei sau ale oraselor italienesti. Asa ca au darul sa-mi induca intotdeauna relaxarea si uimirea, infoliate strans intr-o aura de calatorie. Iar Festivalul International al Statuilor Vivante 2019 nu s-a abatut de la aceasta stare de euforie.

Festivalul International al Statuilor Vivante 2019

Domnul Malaimare a anuntat ca e posibil ca aceasta editie sa fie ultima reprezentatie a Teatrului Masca oferita publicului in acest mod, pentru ca bugetul primariei s-a redus semnificativ. Asa ca am incercat din plin sa ma bucur de cele 22 de statui vivante expuse in 2 runde la Casa Cesianu si sa le surprind talentul in fotografii. A fost, intr-adevar, unul dintre cele mai creative spectacole ale lor iar eu ii urmaresc de cativa ani buni.

La ora 20.30, “Motociclistul” a deschis spectacolul. E incredibil cum poate ramane imobilizat in niste pozitii de care un antrenor de fitness ar fi mandru. Dar pe masura ce ma minunam de maiestria lui, am aflat ca viata din spatele acestor reprezentatii nu e usoara. Un astfel de costum costa in jur de 2000 euro iar in viata de zi cu zi, Motociclistul este, de fapt, taximetrist. Asta mi-a smuls putina compasiune, dar adevarata empatie am simtit-o la finalul reprezentatiei de 40 de minute, cand Motociclistul si-a incheiat numarul si si-a dat costumul jos. Si surpriza: Motociclistul era…Motociclista.

De altfel, sunt foarte multe femei care au interpretat personaje celebre la Festivalul International al Statuilor Vivante 2019. Dintre preferatele mele, s-au numarat Protestatara, un rol dedicat femeilor care au luptat pentru ca noi toate sa ne putem bucura de drepturi egale cu barbatii si Iepurasul Disco, interpretat de Theresa Tilley din Regatul Unit.

Alte personaje extrem de migalos realizate si foarte expresive au fost Barbatul Pop Art (cum sa nu-mi placa tocmai mie?! era american), Apollo (care imi parea realizat in colaborare cu Dan Cretu) si cutia muzicala umblatoare.

Dar de departe cea mai fascinanta reprezentatie a fost “Tuburile”, realizata de artistii spanioli de la Alucinarte.

Aseara, deschiderea pentru Festivalul International al Statuilor Vivante 2019 a inclus doar o mica parte a echipei care va veni astazi in Parcul IOR (100 de personaje, dintre care romani si straini, actori consacrati ai Teatrului Masca si studenti la inceput de drum). Iar duminica show-ul se muta in Parcul Herastrau.

Mie mi-a placut foarte tare spectacolul de la apus si sunt convinsa ca daca un sfert din personaje au facut atata show, cu siguranta echipa completa va transforma parcurile intr-un festin vizual, curcubeu de expresivitate. Asa ca vino sa-i vezi la 5.30 in parc. Accesul e gratuit. Vizionare placuta!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.