Cuibul Dorului este cel mai important proiect al meu. Si nu doar pentru ca am investit energie si timp in transformarea lui intr-o mica oaza retro-industriala dupa chipul, cheful si asemanarea mea roscata, ci si pentru ca m-am inhamat la rate pana cand moartea, banca sau un bilet la loto ne va desparti. Asa ca dupa primul an de rate, am ajuns la cateva concluzii ce poate merita date mai departe:

  1. Inhama-te la rate doar daca e absoluta nevoie. Nu-ti face un credit daca vrei sa-ti iei o rochie de designer sau sa cumperi un covor mai frumos, pentru ca treaba e o responsabilitate ce se simte intens la buget. Daca e sa mananci doar miercurea, vorba vine, macar fa-o pentru ceva ce merita. Gandeste-te la posibilitatea asta pentru proiecte pe termen lung, o casa sau o masina, sau pentru treburi urgente, precum reparatii de calorifere in ajunul iernii sau mici urgente medicale.
  2. Alege un partener care simplifica procesul. Eu la faza asta mi-am cam luat teapa si daca ar fi sa aleg din nou banca, n-as alege colosul comunist care mi-a promis dobanzi mici, dar care ma freaca la icre cu sistemul lui invechit (spre exemplu, eu primesc in fiecare luna SMS ca trebuie sa platesc rata, desi plata s-a facut cu vreo 10 zile inainte de SMS). Poate cand e vorba de credite babane, nu ai multe alternative, insa pentru credite moderate, Ferratum Grup, un inovator in tehnologia bancara, iti ofera posibilitatea sa rezolvi totul pe mobil, 100% online, prin Whatsup. Serios, creditele rapide Ferratum se acceseaza online, cu dovada unor venituri lunare si buletinul (nu-i nevoie de cont la banca) si fara deplasare, iar decizia de acordare a creditului urgent se ia in cateva minute, la orice ora, pentru valori cuprinse intre 25 si 2000 de euro si oferite in aceeasi zi, cash sau pe card. Afla mai multe despre cum poti obtine un credit rapid aici.
  3. Informeaza-te inainte sa iei decizia. Afla inainte despre conditiile generale ale creditului pe care intentionezi sa-l faci, eventual cere sfatul unui specialist, fa-ti calcule daca iti poti permite dobanda, iar atunci cand trebuie sa iei decizia, incearca sa-ti scoti din minte lista de cumparaturi, urgentele de la munca si serbarea copilului. Un mecanism foarte util, prezent si la Ferratum, este simularea creditului, astfel incat sa fii pregatit.
  4. Fii cumpatat si atent cu cheltuielile. Eu mi-am instalat de ceva timp o aplicatie de Expense Manager pe mobil, in care imi trec toate cheltuielile, astfel incat la finalul lunii, sa stiu ce-am luat pe mere si ce-am dat pe pere. Treaba asta ma ajuta sa fac niste ajustari luna viitoare, astfel incat sa nu fie vreo problema in plata ratei. Asta e aplicatia pe care o folosesc eu.
  5. Nu te baga la mai multe credite concomitent. Cand ai deja unul in spinare, e suficient. Ai rabdare cand e vorba de economii si cheltuieli, ca nici Dumnezeu n-a facut lumea intr-o zi si nici Bora Bora nu pleaca de acolo. Cate-un pas mic iti asigura linistea la noapte. Si acoperisul.

Acestea fiind spuse, ma intorc la treburile mele, ca rata aia nu se plateste singura. Pe curand!

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.