Fecioarele noastre grabnic ajutatoare, inainte sa se dezlantuie

Se iau sase fete dintr-o localitate de provincie de la un liceu de maici, se baga intr-un autobuz in drum spre capitala, se lasa in mijlocul unui oras mare de capul lor si se privesc timp de 2 ore si 10 minute. Iata reteta spectacolului Fecioarele noastre grabnic ajutatoare, o propunere indrazneata din partea Teatrului Excelsior.

Fecioarele noastre grabnic ajutatoare

Cele sase eleve de liceu au o singura misiune: sa se distreze si sa profite de timpul petrecut in capitala, cu ocazia unui concurs de coruri. Asa se dezvolta un parcurs initiatic starnit de acte de teribilism: fetele isi dau viitorul pe un episod de betie, sex si dezvaluiri dramatice, in speranta ca viata lor lipsita de perspective va capata un sens.

La finalul piesei, personajele se maturizeaza fortat, se transforma in versiunile lor compromise si socheaza prin atitudine si limbaj. Dar in mijlocul acestei concluzii fatidice, ele au puterea sa vada luminita de la capatul tunelului.

Impresie generala – o maturizare live, explicita, dureroasa si definitiva

As spune ca Fecioarele noastre grabnic ajutatoare nu e o piesa pentru cei pudici. Limbajul explicit si atitudinea exploziva directionata spre promiscuitate si rebeliune ar putea scandaliza cu usurinta, daca nu interpretezi ironic numele spectacolului. Dar daca vii pregatit sa surprinzi sase adolescente comportandu-se cu nimic diferit fata de adolescentele din afara scenei, vei putea vedea dincolo de aparentele scandaloase si vei descoperi psihologia care le impinge sa faca ceea ce fac: intr-o lume in care sunt invatate doar sa supravietuiasca, nu sa traiasca, valorile lor sustin doar placeri imediate si astfel cad prada tentatiei frumos ambalate de a da cu piciorul propriului viitor.

Chiar daca par adolescentele, actritele Alina Petrică, Meda Topîrceanu, Aylin Cadîr, Daniela Tocari, Oana Pușcatu si Ana Bianca Popescu sunt femei in toata firea, cu un talent actoricesc grozav. Capabile sa se metamorfozeze in eleve scapate de sub control, cele sase iti starnesc empatia chiar si in cele mai socante momente. Si n-au fost putine!

Momentele amuzante strapung tonul dramatic al povestii. Daca la inceput, am fost socata de replica “Doamne ajuta sa ne f***!”, cand m-am invatat cu ritmul galopant al exprimarii sexuale, am fost amuzata de visurile fetelor de a se culca cu “submarinari”, adica oamenii care conduc submarine, fireste.

Momentele muzicale sunt foarte bune. Stateam perplexa si le ascultam vocile angelice si ma intrebam “Oare de ce nu se duc si la Vocea Romaniei?” Asa ca daca vrei un spectacol muzical, nu-l ocoli.

Scenariul apartine lui Lee Hall, dupa romanul The Sopranos de Alan Warner iar regia si coregrafia au fost semnate de Razvan Mazilu. Ai curaj sa vezi o piesa altfel la un teatru altfel?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.