Nu te grabi sa intri, castelul e mai frumos pe dinafara

Citeam un articol de travel, zilele trecute, care se voia a fi un fel de Biblie pentru calatoriile de calitate. In mare, imi placea ce spunea acolo, pana cand am dat de un pargraf care sustinea ca nu e recomandat sa bifezi mai multe orasele atunci cand pleci in alta tara, ci sa stai intr-unul singur si sa sustragi the juice of it. N-am eu pretentia sa emit Biblii de calatorie, dar stilul meu e fix opusul acestui principiu. Eu sunt de parere (si poti s-o numesti FOMO) ca nu esti copac, deci ideal e sa te plimbi in cat mai multe locuri posibile si sa descoperi cat mai multe lucruri spectaculoase. Drept consecinta, chiar daca vacanta in Lisabona a inclus doar 2 nopti, o zi intreaga am dedicat-o celor 2 excursii din Lisabona – Sintra si Cabo da Roca.

Fatada mea preferata a castelului

Excursie in Sintra

Sintra e cunoscuta drept dealul ala de langa Lisabona, unde salasluiesc o multime de castele si conace, unul mai spectaculos ca celalalt. De fapt, Sintra face parte din riviera portugheza si este mai extinsa decat dealul, ba chiar cuprinde ca regiune si Cascais si Cabo da Roca. Dar daca ii spui unui sofer: „Du-ma la Sintra”, e clar. Cel mai probabil te va lasa in fata castelului Pena, cel mai colorat dintre toate. De altfel, daca ai timp de un singur castel, nu cugeta prea mult. Alege Castelul Pena.

Castelul Pena a fost, la origine, o manastire. Se afla pe cel de-al doilea cel mai inalt deal al Sintrei si este creatia Regelui Ferdinand II, dupa preluarea cladirii bisericesti aflate intr-o stare precara. Construit in stilul romantic portughez al secolului XIX,  dar influentat si de stilul arhitectural german, castelul Pena este bijuteria zonei intr-o excursie in Sintra, un festin de culori vii, impreunate fara cenzura in cel mai spectaculos castel, aparent de jucarie.

Daca te-ai hotarat sa-l vizitezi, cumpara bilet online din vreme, altfel vei sta la ditamai coada. Si si-asa o sa stai la coada la gara Rossio, daca vii din Lisabona. De acolo pana in Sintra faci cam 40 de minute, cu trenul. O calatorie dus-intors costa aproape 5 euro si e valabila pentru orice ora, pe parcursul unei zile. De la gara din Sintra, mai mergi putin si vei vedea statia de autobuz, pentru urcusul spre castel. In schimb, noi am ales sa luam Uber, despre care n-as fi crezut ca poate exista intr-un orasel mic. La Buzau, in Romanica, nu exista Uber! Anyway, si fita noastra ne-a luat ceva timp, pentru ca drumul e aglomerat.

Cea mai rapida cale, cel putin la intoarcere, este cu tuk-tuk-ul, 5 euro de caciula. A fost o nebunie. A fost prima data cand m-am urcat in acest micut mijloc de transport si m-a cam umplut de emotii, pentru ca drumul e abrupt iar tuk-tuk-ul avea o viteza impresionanta. N-am ce zice insa, a facut mai putin de jumatate din timpul petrecut in Uber, la urcare.

In ceea ce priveste vizita propriu-zisa din aceasta excursie in Sintra, fii pregatit sa te imbulzesti. Noi ne-am bagat in sirul indian sa vedem interiorul, insa se mergea atat de incet si eram atat de inghesuiti, incat am facut cale intoarsa si ne-am ales doar cu fatadele colorate ale castelului. Si crede-ma, nu-inicio pierdere.

 

Descopera intreaga aventura

in articolele despre Lisabona si Cabo da Roca,

dar si in social media, pe Instagram si pe Facebook.

 

In final, nu mai zabovesc, articolul asta oricum e dedicat fotografiilor. Ele vorbesc mai bine ca mine:

Am zabovit putin uitandu-ma la turn, gandindu-ma ca acum-acum iese printesa la aer
Niveliul detaliulului este spectaculos in fiecare fragment al castelului
Daca ai ajuns aici, inseamna ca deja l-ai parcurs pe tot
Sa fiu doar eu singura care, judecand dupa privirea lui Poseidon, mi-e teama ca se va lasa cu dusuri la intrare?
Sa ne uitam in sus, sa verificam…
Castelul asta parca a fost facut pentru a fi pozat: e plin de locsoare tocmai bune de cuibarit si analizat arhitectura
Sa mai spun ca vegetatia de langa e la fel de impresionanta ca arhitectura?

 

Comments

comments

5 thoughts on “Plimbari extra din Lisabona – Excursie in Sintra (articol doldora de poze)”

    1. Albert, biletele pentru Sintra le-am luat chiar in timp ce eram in tren spre Sintra, cu o ora inainte. Biletul pentru Palatul Pena costa in jur de 13 euro iar restul obiectivelor din Sintra au cam acelasi pret. Ai o multime de alegeri <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.