Am avut o discutie profesionalo-apocaliptica de curand, in urma careia mi s-a implantat ideea ca intr-un viitor irelevant de indepartat (caci vom fi in viata atunci cand ne va lovi), robotii astia pe care-i slavim azi, de plang pisoii pe internet de neglijenta, ne vor lua joburile. Ia de aici niste vorbe de dulce, istorie repetitiva! Bun, dar oricat de bogat mi-as afisa eu argoul de Pantelimon, parca viitorul nu se sperie. Ba isi mai dezleaga o gaura la curea, sa faca loc burtihanului in care ne va inghiti pe toti, daca nu incepem sa facem umbra pamantului cu un rost mai concret.

Si la ce m-am gandit eu? De proiectat roboti d-astia inteligenti nu ma pricep. Cand unii invatau sa scrie cod, eu citeam Harry Potter, recunosc, dar uite ca de la atata citit, imi mai vin si mie ganduri magice: poate as putea contribui cu idei, in viitor. Si pentru ca-s fata de treaba, incep sa le tes de acum aici, poate da de ele, din greseala, si-un om cu implementarea la el. Si pentru ca inca ma resimt, dupa Craciun, am sa incep cu „perla bucatariei”.

Un frigider care sa inchida gura lumii

Ei, nu te entuziasma prea tare, inca nu stiu cum ar putea arata in viitor frigiderul care sa-i clantane gura spurcata a vecinei de la parter care stie tot ce misca si intreaba lumea straina la cine se duce, cand intra in bloc, si-apoi duce vorba la etajul 1 si de acolo, o preiau satelitii. Cred ca frigiderul ala ar trebui inventat de un mafiot italian sau de un rus cu un khalashnikov sau ceva de genul…

Dar ma gandeam ca electrocasnicele viitorului, care vor beneficia de inteligenta artificiala, ar trebui dedicate si unor cauze sociale pe care le afecteaza, in prezent. Ca sa nu mai par asa pompoasa, hai s-o spun pe sleau:

1.In momentul de fata, un om este predispus de 3 ori mai mult decat in 1975 sa devina obez

…iar asta se datoreaza faptului ca, pentru a se hrani infuleca, nu trebuie decat sa deschida usa frigiderului si sa se serveasca. Ce frigidere conformiste!

Cred ca frigiderul viitorului ar putea avea senzori de identificare a alimentelor depozitate acolo, astfel incat sa rationalizeze portiile mancate zilnic. Nu spun ca frigiderul sa inceapa Inchizitia poftelor si sa fie securistii dulciurilor, dar un astfel de sistem ar putea sa te faca mai constient de cat bagi in tine, nu pentru ca ti-e foame, ci pentru ca esti plictisit, stresat, trist sau tre’ sa tii companie altor mancaciosi.

Cum ar functiona? Acest sistem de recunoastere a alimentelor, ale caloriilor si ale valorilor lor nutritionale ar putea afisa pe un display aceste informatii, atunci cand ai scos ceva din frigider. Spre exemplu, de dimineata, scoti un pahar de iaurt si doua felii de sunca iar frigiderul cuantifica alimentele, iti spune pe loc ce inseamna asta in calorii, glucide, lactoza si alte minuni, iar la finalul zilei, iti face calculul cat ai mancat, ce vitamine ai asimilat si cate calorii (peste) ai acumulat.

Cred ca un astfel de frigider din viitor nu te-ar obliga la nicio dieta sau nicio schimbare alimentara, dar te-ar face mai constient si mai predispus schimbarii in bine, chiar si daca tu esti inca in faza de negare. Cu informatii care apar automat in fata ta, de fiecare data cand deschizi usa frigiderului, ce mai poti nega? Mai bine o tii inchisa.

  1. O treime din hrana produsa pentru consumul uman se pierde sau este aruncata, anual.

…iar vina asta, din nou, nu poate fi atribuita frigiderului, caci bietul de el si astazi dispune de super puteri ca sa conserve mult si bine mancarea. Dar obiceiurile iresponsabile de consum ne imping sa cumparam frigidere mari cat zmeii, in care sa depozitam mancarea in straturi, pe rafturi, dintr-un complex care noua ni se trage din saracia din comunism si altora…treaba lor.

Asa ca frigiderul viitorului ar putea lupta si impotriva acestei probleme. Cum? Mie imi vine in minte un nou sistem cu senzori, dar care de aceasta data sa recunoasca gradul de alterare al mancarurilor si sa te atentioneze, tot pe un display de pe usa frigiderului, atunci cand ceva mai are putin si se duce la Sfantul Petru al bunatatilor.

Daca frigiderul asta istet din viitor mi-ar spune: „Hei, Diana, vezi ca moleculele din ciorba incep s-o ia razna” (ca sa fie si distractiv, sa zicem c-ai putea selecta si gradul de formalitate in care sa ti se adreseze), poate ca m-as grabi sa termin ciorba aia, ca-i pacat sa arunci mancare, mai ales cand ai fost avertizat la timp; In orice caz, un astfel de sistem te-ar ajuta sa estimezi mai bine timpul de alterare si sa planifici putin gatitul asta, ca si atunci cand vine vorba de el (imi pare rau, unchiule, ca-ti contrazic principiile legate de belsug la masa)…less is more.

Si-n rest, frigiderul viitorului ar putea implini tot felul de mofturi pe care unele deja incep sa le implineasca: un asistent vocal care sa primeasca toate comenzile din lume: de la cautat retete pana la facut cumparaturi de mancare online sau alcatuit lista de cumparaturi. Alte giumbuslucuri frigideriene? Sortare pe tip de alimente si-n functie de ele temperaturi diferite in acelasi frigider, depozitare eficienta si poate chiar ermetica, consum de energie redus sau poate chiar montarea unor panouri solare direct pe el si altele, si altele. Important e ca frigiderul viitorului sa functioneze nu doar asa cum ne dorim, ci si asa cum avem nevoie!

Inchei aceste ganduri, draga viitor, sperand ca atunci cand vei da iama-n prezent si vei lasa doar joburi legate de inteligenta artificiala, sa-mi pastrezi un loc sub soarele profesional.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.