De-a lungul articolelor mele dedicate cuibului, m-am lafait in subiecte pufoase si unicornesti precum decorul peretilor sau avantajul de-a avea o structura de fier si sticla in loc de perete dar vine o vreme cand trebuie sa atingi si subiecte mai putin glam. Cum ar fi facturile. Si-atunci, ca sa revii in lumea ta zen cu norisori pe care sar catelusi carnaciosi, flocosi si zvapaiati, ai face bine sa gasesti un mod de a le reduce si de a face economii.

Au ajuns la urechile mele cateva trucuri de la Comisia Europeana, disponibila pana de 1 mai in Bucuresti, dar am imprumutat si cateva informatii de pe o pagina dedicata panourilor solare (spoiler), toate imbinate intr-un set de 7 reguli pe care le poti aplica una pe zi, dupa modelul Tatalui tamplarului care a indeplinit cate-o treaba zilnica timp de-o saptamana si lumea asta a functionat destul de bine pana la Hitler:

Luni

Scoate din priza incarcatorul de la smartphone. Chiar si neconectat la telefon, acesta consuma curent. Sau ataseaza-ti aparatele electronice intr-un prelungitor cu mai multe prize (vezi schema electrica, sa te asiguri ca are saracul suficienta putere) si inchide-l de la buton, atunci cand nu ai nevoie de ele. Vei economisi chiar si 10% din factura la lumina.

Marti

Umple-ti congelatorul. Toate vinetele si ardeii copti sa vina la tine, caci mentinerea temperaturii intr-un frigider plin presupune mai putin consum decat a unuia gol. Daca mama nu e foarte productiva, atunci il poti umple chiar si cu sticle umplute cu apa.

Miercuri

Inchide robinetul atunci cand te speli pe dinti, te samponezi sau aplici gelul de dus si inlocuieste baia cu dusul, ceea ce poate reduce consumul de 4 ori. Asta e valabil si pentru stinsul luminii in camerele in care nu e nevoie de ea.

Joi

Nu pune mancare calda in frigider, acesta va fi nevoit sa „munceasca” mai mult pentru a pastra temperatura racita. Asta va salva frigiderul si de la deschiderile inutile si repetate, ce se traduc in pierderi de aer rece, mai tarziu cand ti-e foame si mancarea a ramas pe blat.

Vineri

Alege electrocasnice din clasa A+++, ele sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic si vor avea un impact imbucurator asupra facturilor tale.

Sambata

Achita-ti facturile online. Nu doar ca este super simplu si faci economie de nervi, comisioane si timp, dar vei salva si copacii si va fi mai usor sa iti amintesti de ele, ca sa nu primesti restante.

Duminica

Si autorul acestui sistem de-a face treaba s-a odihnit duminica, asa ca asta iti propun si eu. O solutie pe care s-o implementezi si apoi sa faci economii fara sa faci nimic. Sau, ma rog, uitandu-te la serialul preferat.

Instaleaza-ti panouri solare in completarea sau pentru a substitui sursa de energie electrica. Conform unei pagini ce comercializeaza acest produs, o familie foloseşte 1,200 kWh / an pentru apa menajeră. După instalarea sistemului de panouri solare (căruia îi dăm eficienţa de 100% pe timpul de verii, 60% pe perioada primăverii și a toamnei şi 30% pe timp de iarnă), reiese o medie de 756 kWh economisiţi, adică o eficienţă de peste 60% pe an. Acelaşi calcul este valabil şi pentru un consumator mult mai mare.

Acestea fiind spuse, daca mai ai si tu recomandari de trucuri de economii la utilitati, sharing is caring.

PS: Voiam s-o spun si p-aia pastreaza temperatura acasa intre 18 si 21 de grade, dar vorba aia: ce tie nu-ti place, altuia nu-i recomanda. Si mie imi place vara eterna <3

 

sursa foto: Unsplash

Comments

comments

One thought on “Seria @CuibulDorului – 7 idei pentru economii la factura de utilitati”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.