Se apropie ora mesei si se aude un chiuit in surdina, la un instrument care ar putea fi foarte bine o vioara sau o frunza. Stai, e de fapt burta mea, supusa incercarii eterne de a slabi. Asa ca atunci cand vine pranzul, se agita ca disperata sa nu cumva sa-i tai si masa asta. Ce-i drept, o sa-i ofer puiul fript din meniu dar mintea-mi zboara la delicioasele supe poloneze pe care le-am testat in Varsovia. Dintre toate supele Pamantului, polonezii le fac cel mai pe gustul meu.

2 supe poloneze

Chlodnik

Fara indoieli, supa poloneza favorita este Chlodnik, o gustare racoritoare (se serveste rece) de care orice mama s-ar bucura sa i-o astearna cu polonicul in castron copilului ei. Si asta pentru ca e plina de legume colorate care, culmea, sunt si gustoase (spune cineva care strecoara ciorbele si supele de legume cam din ‘90 si inca tine socoteala). Ca sa nu zabovesc, e o supa roz turbat cu sfecla si marar cu un gust aromat si o textura de crantanele (datorita fasiilor de castraveti pe post de taitei). O minunatie!

In principiu, se prepara usor. Ai nevoie de 5 sfecle rosii, o ceapa mare, 3 castraveti si tot atatea bucati de usturoi, 250 ml kefir si 250 ml lapte batut si mult marar de presarat peste supa racita. Intai se pun la foc ceapa si sfecla, taiate bucati mari. Dupa ce se inmoaie, se scot ambele din supa si se taie cubulete apoi se reintegreaza in lichid. Pastreaza putina telina pentru taitei. Castravetele se taie fasii si se adauga si el spre finalul fierberii. Celelalte ingrediente se adauga apoi. Cand s-a fiert compozitia, se lasa totul la racit si se orneaza cu marar sau ceapa verde.

Ce voiam sa adaug e ca am vazut prin diverse locuri ca s-ar adauga un ou fiert de frumusete, in farfurie. Eu l-am evitat cu orice pret dar tie s-ar putea sa-ti placa.

Chlodnik, servita intr-o casa poloneza

Żurek

Oul asta fiert isi baga nasul pestrit si-n supa Żurek, o alta minunatie poloneza, ceva mai consistenta si mai rustic preparata. Si de aici eu il vanez si-l dau afara, dar oricum ar fi, tare-mi mai place si preparatul asta. E genul de supa care ar putea tine loc de ciorba de fasole cu afumatura la noi, caci consistenta si ingredientele o fac genul de supa pe care l-ar fi servit si bunicii inainte sa plece la sapa.

Nu arata la fel de sexy precum Chlodnik, dar e gustoasa si aromata, recomandata celor care nu se dau loviti la mirosul de carnat. La 4 litri de apa intra 3 morcovi, o telina, 2 cepe, 4 cartofi mari, o legatura de patrunjel, 4 bucati de usturoi, putin maghiran uscat la care se adauga 400 grame de carnati picante si usor grasi, taiati bucatele (eu am testat-o si cu bacon ca alternative) si 3 linguri de smantana, peste care se pune bors cu generozitate (cel polonez e facut din faina de secara dar merge si al nostru). Prima data se fierb radacinoasele si apoi se scot din apa si se adauga atat carnatii cat si cartofii si condimentele. Abia cand au fiert cartofii, se pune borsul si se mai lasa la bolborosit.

Eu am servit-o si cu ciuperci din plin si pot sa confirm ca acestea nu fac decat sa echilibreze preparatul. Pff, se vede ca mi-e foame.

Zurek, servita in centrul Varsoviei

Nu pot sa spun ca mancarurile din Varsovia m-au dat pe spate ca aceste supe poloneze, nici macar sosurile cu untura sau galustile pierogi. O excursie cu sau fara ele merita insa facuta in Polonia, mai ales ca are comori ascunse.

Comments

comments

2 thoughts on “#DordePapaBun. 2 supe poloneze”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.