Cula Duca e deschisa pana la ora 18 vara si pana la ora 17 iarna

Tare patimesc cei al caror nume cu diacritice nu e pronuntat corect. Dar de patimit, o fac si eu destul de des, o duduie pe nume Diana Duca, al carei nume primeste adeseori o diacritica in plus, cu generozitatea cu care dai varicela. Pocit sau nu, mi-am luat numele in spinare si l-am adus mai aproape de stramosii lui, in Horezu, la Cula Duca, acolo unde prim-ministrul liberal I.G. Duca a trait in timpul cat a lucrat la Judecatoria Gorj, inainte de a deveni ministru. Astazi, aceasta casa se afla in Ansamblul Culei Duca, impreuna cu Casa memoriala a politicianului iar biletul de intrare pentru amandoua costa 5 lei.

Cula Duca

Reuniune de familie

Inainte de a-ti povesti despre Cula Duca, hai sa lamurim un lucru. Nu te injur. “Cula” e un cuvant adevarat, provenit din limba turca, si face referire la un turn fortificat, initial cu rol de aparare. Dar pe masura ce turcii s-au specializat mai mult in shaorma decat in lupte, culele din sudul si centrul Romaniei au devenit locuibile. Cum e si Cula Duca.

Cula Duca a fost construita in 1818 de catre Gheorghita Maldarescu, boierul vremii. In anul 1910 este cumparata de politicianul I.G. Duca, cel care o va restaura si o va pune in valoare.

Intrarea in Cula Duca. Mi se pare mie sau arata ca un actor de la Hollywood?

La intrarea in cladire, se afla piatra de temelie pe care a calcat chiar si Regina Maria. Intrarea e joasa, asa ca ai grija la cap. La fel si cand urci etajele, doua la numar. Prima incapere iti prezinta stilul casei: in ciuda statutului sau, I.G. Duca era un om cumpatat, care nu cazuse prada opulentei. Stilul casei este traditional romanesc iar amenajarea a fost realizata chiar de I.G. Duca. Mi-a placut insa soba cu ceramica similara cu azulejos, de zici ca-i creata in sudul Spaniei.

Ceea te loveste inca de la intrare este intunericul. Holurile inguste, impanzite cu tablouri si icoane, dar si camerele ce aduc putin cu interioarele de la Palatul Dolmahbace din Turcia, sunt cufundate in bezna, ceea ce ma face sa cred ca I.G. Duca era destul de singuratic. De altfel, nu a avut urmasi directi.

Vei gasi la urmatoarele etaje cateva detalii interesante: un jilt care te face sa te simti ca Regele Nordului, profile decorative ce aduc a Starbucks si o terasa la inaltime cu masa si scaune unde ar fi placut sa trandavesti si sa prinzi apusul.

I.G. Duca a adoptat acest logo de dinainte sa fie cool. Starbucks much?

Alte calatorii in zona

Daca am prins apusul la Cula Duca, asta e pentru ca a fost ultimul obiectiv. Ajunsi in localitatea Maldaresti, langa Horezu, am pornit prin a vizita Conacul Maldar, despre care a scris Simona, si apoi ne-am intovarasit cu niste catei autohtoni si am mers sa vedem si Cula Duca.

M-am indragostit de catelusa asta, care a plecat din dreptul unei carciumi si ne-a acompaniat la Cula Duca

O fi neam cu mine, dar recunosc ca mai impresionant e Conacul Maldar, inca in functiune, mult mai opulent, dar si cu un restaurant unde am savurat o pulpa de rata ca la carte.

Daca mai ai timp sa te plimbi prin zona, nu rata nici Padurea Colorata sau o drumetia despre care a povestit Simona. Te vei intoarce cu poze faine si amintiri dragi.

Intrerupem drumetia pentru o poza faina
E misto sa te duci toamna la Cula Duca
Cazanul ruginit din gradina Culei Duca
Apus la Cula Duca. Ei sunt doar 2 dintre cateii care ne-au acompaniat
Catelusa care imi dadea impresia ca era my spirit animal. Sau era spiritul lui I.G. Duca?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.