Am zarit la un blogger un articol, zilele trecute, despre cum a ajuns el sa scrie si sublinia ideea ca, indiferent de bataia vantului, asta era menirea lui. Si-apoi, luminata de un scarpinat in cap revelator, am ajuns la concluzia ca si mie mi-era scris in stele sa astern cuvinte.

Kiri Riki Miki

E prima data cand scriu numele acestei emisiuni si a trebuit sa dau un search pe Google sa vad cum se scrie corect. Asta pentru ca, atunci cand se difuza la TVR 1, eu abia daca eram de-o schioapa, copil mic, asadar nu citeam ce scrie la televizor, dar ascultam fermecata.

Obisnuiam sa ma uit la Kiki Riki Miki cu prietena mea cea mai buna din scoala generala si eram fascinate de copiii care se plimbau cu microfonul prin tara si luau interviuri adultilor. La un moment dat, tatal prietenei mele si-a cumparat o camera video si stiu doar ca, din neant, la ea la tara, ne-a venit brilianta idee sa ne dam de la Kiki Riki Miki (oricine stia emisiunea aia) si sa luam interviurile satenilor. Asa, just for fun!

Si atunci a fost primul moment in care m-am gandit la o strategie editoriala: cum ne prezentam, ce ii intrebam, mai spunem si noi chestii pe langa, ce le zicem cand ne intreaba cand se vad la televizor? Si cu cateva notite mentale, am inceput sa cutreieram satul cu camera video in mana si-am intrebat si noi in stanga si-n dreapta treburi gospodaresti si curiozitati copilaresti.

Captain Obvious

De atunci, au urmat serbari unde ma pierdeam la poezii dar improvizam chiar mai brav decat autorul, festivaluri de teatru pentru copii unde eram Craiasa Zapezii si cum altfel cu pielea mea alba, reviste ale scolii unde mi-era mai mare dragu’ sa ma intalnesc dupa ore cu echipa redactiei si sa ne dam provocari scriitoricesti, un caiet colectiv de povesti cu singurele greseli gramaticale pe care mi le pot ierta (pentru ca eram clasa a 3-a) si intalniri cu copiii care nu se lasau cu catarat in copaci ci cu jocuri creative, in care trebuia musai sa inventez sau sa povestesc ceva.

Si in caz ce n-am fost suficient Captain Obvious, ceea ce vreau sa zic e ca e important sa scormoni, copil fiind, dupa o pasiune, o samanta de placere pentru o anumita activitate iar pentru asta, tre’ sa incerci destule.

Inchei cu incheierea poznei Kiki Riki Miki, in caz ce se intreaba cineva daca ne-au luat satenii in serios. Mult timp, m-am simtit vinovata ca am pacalit lume de treaba, dar uite ca mai acum cativa ani am revenit in satul cu pricina si-am vorbit cu o gospodina, una dintre victime. Printre altele, i-am zis ca am ceva sa-i marturisesc si cu cea mai vinovata dintre schimonoselile mele, i-am povestit ca la spovedanie c-am facut ceva de care mi-era ocara. Cand sa vezi, gospodina mea rade cu mana la gura: nu pacalisem pe nimeni, lumea ne-a cantat in struna ca eram niste copii dragalasi care nici nu stiam sa pornim camera de filmat. Asa ca uite, apuca-te de copil de nazbatii care te vor duce pe drumul tau si lumea nu o sa te judece!

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.