Ieri am dat o fuga pana la Facultatea de Chimie si-am vazut o canapea din anvelope uzate si un bar dintr-o masina. Nu, nu m-a cuprins o dragoste nemarginita si subita pentru chimie si magie, ci pentru ca acolo, in Campusul Polizu, se afla Centrul de Dezvoltare Durabila si locul unde deseurile revin la viata. Cum? Cu ajutorul unor oameni creativi care le ofera utilitate si un aspect placut: Asociatia pentru Consum Sustenabil (cunoscuta pentru proiectul Pimp the Garbage)  si Ecoteca.

Centrul de Dezvoltare Durabila

Am intrebat-o pe Irina de la Pimp the Garbage ce e aia upcycling. Sa-mi fie cu iertare, sper sa fiu simpatica si asa mai nestiutoare, cum sunt. Mi-a spus ca reciclarea e de doua feluri: downcycling si upcycling. Prima transforma deseurile in materie prima, de calitate si utilitate sub cea initiala si de cele mai multe ori, este denumita chiar „reciclare”. Pe de alta parte, upcycling apeleaza la creativitate pentru a transforma deseurile in obiecte decorative sau chiar utile, cu un aspect vizual inedit.

Ceea ce face Centrul de Dezvoltare Durabila, pe care il recomand cu toata inima si ochii, este sa incurajeze astfel de initiative prin dezbateri, ateliere, evenimente despre managementul, reciclarea si valorificarea deseurilor, despre poluare, risipa alimentara si reducerea consumului de resurse.

Tot aici, afli cum sa faci dulapuri din paleti, corpuri de iluminat si ceasuri din componente auto, rame foto din pet-uri sau tabureti din anvelope uzate. Intre timp, Pimp the Garbage se ocupa de dezvoltare de produs, astfel ca ceea ce e acum in atelier va fi imbunatatit, ba chiar vor aparea si altele.

Implica-te

Studenti la arte, arhitectura sau design ori mesteri si artizani, valorificati acest spatiu, unde gasiti scule si ustensile diverse (bormasina, surubelnita electrica, flex, slefuitor, fierastrau circular, fierastrau sabie, fierastrau pendular, pistol de vopsit, pistol de lipit, letcon etc.)! Dar centrul este deschis pentru oricine are curiozitatea de a afla mai multe despre domeniu, cu o programare inainte.

In viitor, Centrul de Dezvoltare Durabila va gazdui evenimente de upcycling atat proprii, cat si ale viitorilor parteneri (poti fi si tu) si este deschis publicului.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.