Contrastele se atrag si treaba asta e valabila si intre oameni si carti. Un pui de Vadim Tudor n-o mai avea el nevoie de balacareala si suspans, caci produce singur cu duiumul, in timp ce o faptura gingasa si timorata (poti sa ma dai exemplu) se delecteaza in liniste cu framantarile beletristice ale lui Stephen King. Daca iti da cu virgula teoria mea, nu arunca ocara pe cercetatorii englezi, am fost propriul meu cobai in ultimii 2 ani, de cand citesc cateva carti pe luna (si totusi, blogul asta reuseste sa fie doar despre filme).

Top 3 Stephen King, in ordinea gainilor reincarnate pe pielea ta

In ciuda faptului ca, fara doar si poate, cartea mea preferata din 2017 este Behind closed doors de B.A.Paris (o carte bolnava, bolnava), am citit 7 carti de Stephen King anul acesta si am zis ca, daca tot ma laud, macar sa dau cuiva cateva recomandari de lectura.

In principiu, ceea ce ma farmeca la scriitorul asta este nu doar stilul lui contemporan (scuze, Voltaire), dar consistenta pe care le-o da personajelor sale astfel incat sa fie perfect credibile, chiar daca urmaresc vampiri (mic spoiler dintr-o carte care nu apare in top). Ador aura psihologica in care omul isi imbraca personajele, slefuindu-le pana in cel mai mic detaliu cu argumentari in care logica si emotiile fac front comun. Si-apoi, bineinteles, sunt situatiile care-ti dau KO la neuroni, pe care le-as putea caracteriza doar prin simplitatea brutala a unor situatii ciudate dar extrem de autentic expuse (sa ramai singura prizoniera in catuse in urma unui joc erotic, sa  te razbuni pe niste adolescenti rautaciosi, sa incerci sa scapi de o psihopata care e obsedata de tine). Si da, ceea ce imi place cel mai mult la Stephen King este gradul de nebunie ce i-a devenit deja semnatura, in cartile sale. Sa n-o mai lungim, zic:

  1. Cimitirul animalelor

Este, de departe, cartea mea preferata scrisa de el, in ciuda faptului ca intreaga isterie este declansata de o pisica tare chinuita. Dar asta mi-a produs cea mai intensa senzatie de piele de gaina, poate si pentru ca, inainte de-a fi proprietareasa de Cuibul Dorului, posed una bucata Piranda neagra si blanoasa, cu-n caracter la fel de dubios ca cel al pisicii din carte.

Pe scurt, e vorba despre o familie care se muta langa o pereche de batranei iar acestia, in loc sa-i duca la mall-ul oraselului ca niste oameni cumsecade, le prezinta Cimitirul Animalelor, unde, se revela nitel mai tarziu in carte, acestea se cam sculau din morti. Si nu sub forma lor originala.

Am iubit-o pentru ca dintre toate cartile in care Stephen King a expus fenomene paranormale, aceasta mi s-a parut cel mai credibil povestita, intr-un amalgam echilibrat de actiune, dialog, introspectie si suspans. Atat de credibil, incat nu puteam s-o citesc seara.

Nivel de piele de gaina: ti se ridica parul pe maini, te ia cu friguri la spate, piele de gaina peste tot, nu citi pe intuneric.

  1. The Shining

Celebra carte/film este ceva mai comerciala decat Cimitirul Animalelor, pentru ca abordeaza tema clasica cu casa bantuita. Ca-n orice poveste horror care are in centru un copil, este foarte, foarte tensionata si in orice moment, stai cu frica sa nu crape prichindelul.

Treaba e simpla: familia unui alcoolic se muta pe timp de iarna naprasnica sa aiba grija de-un hotel unde, pe parcursul povestii, incep sa apara fantome care mai de care. Fata de film, am fost extrem de dezamagita ca nu apar gemenele infricosatoare, insa am apreciat mult transformarea graduala a capului familiei dintr-un alcoolic ispasit intr-un monstru conturat de bautura si propria micime.

O carte buna de inceput epopeea Stephen King pentru ca este foarte buna, foarte bine creionata psihologic, bifeaza gusturi diverse si daca o termini p-asta, sigur vor urma si altele.

Nivel de piele de gaina: unele pasaje iti aduc aminte de Alice in Wonderland asa ca alea iti produc piele de gaina, doar in combinatie cu frigul, insa spre finalul cartii, e jale. Piele de gaina all the way.

  1. Dolores Claiborne

Poate ca astia care au tot citit Stephen King vor fi nitel surprinsi. Pentru ca povestea nu se incadreaza in genul thriller-horror-paranormal cu care majoritatea il asociaza pe Stephen King. Dimpotriva, e o drama profund emotionala despre relatia dintre doua femei, una subordonata celeilalte, in care viata si moartea se intrepatrund periodic iar limita dintre realitate si fictiune este data doar de dementa asumata a unuia dintre personaje.

Dolores Claiborne este menajera unei femei foarte stricte si nevasta intr-o familie disfunctionala. Povestea ei arata a biografie iar intreaga naratiune este expusa sub forma declaratiei batranei catre Politie. Recunosc ca mare parte din farmec este dat si de limbajul spumos al personajului, care este o femeie simpla si lipsita de manajamente lingvistice.

Nivel de piele de gaina: nu e neaparat genul cu piele de gaina, poate doar intr-o anumita scena-cheie in care te iau si dracii pe langa faptul ca te iau gainile; insa e genul de carte unde ti se face corazon-ul cu piele de gaina; e emotionala.

 

As mai avea de spus ca, daca te hotarasti sa citesti Stephen King, o sa te indragostesti sigur de modul cum ridica el detaliul la rang de arta si introspectia pe un piedestal. Spre exemplu, in Dolores Claiborne, exista o anume poveste a iepurasilor de praf, istorisita cu atata simplitate si imaginatie, incat ma tem ca nu mai tin minte numele stapanei lui Dolores, dar legenda iepurasilor imi va dainui in minte mult si bine.

Inchei cu recomandarea sa citesti Stephen King pentru ca el este un maestru al schimbarilor de situatie, un narator grozav care te tine lipit de carte dar si un vrajitor capabil sa-si transforme stilul de la carte la carte. Asa ca, daca vrei ceva realist si twisted, urmeaza axa Dolores Claiborne-Misery-Jocul lui Gerald. Daca vrei paranormal si atmosfera a la familia Addams, mergi pe Cimitirul Animalelor-The Shining-Salem’s Lot. Carrie e bonus, e coplesitoare, dar foarte scurta.

Tu ce carte bolnava si fenomenala ai de dat la schimb, pentru informatiile astea pretioase?

PS: Daca vrei sa vezi ecranizarile recente dupa Stephen King, alege IT – fabulos. Dark Tower e megafail iar Jocul lui Gerald tocmai a aparut la Netflix.

 

Comments

comments

One thought on “Ce sa citesti de Stephen King, ca sa ti se faca pielea de gaina”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.