Nu-i spune Pugliei, draga de ea cu casute trulli si paste orecchiete, dar Sicilia m-a cucerit. Cu legendele ei, cu locurile ei scaldate in soare si in bucurie si cu peisajele de vacanta, dar de vacanta confortabila si relaxanta, fara sa fie nevoie sa-ti pui in bagaj rochia de gala. Si, mai ales, cu mancarurile sale care momentan sunt cap de lista in Italia, dupa vreo 8 orase vizitate. Ce mananci in Sicilia daca ajungi in Palermo sau prin imprejurimi? Am lasat aici o lista cu preferatele mele si ale partenerelor mele de calatorie (Gabriela Deleanu si Simona Mocanu) din ultimul city break, in care am ajuns in Palermo, Monreale si Cefalu.

Ce mananci in Sicilia

Cele mai bune paste pe care le-am mancat vreodata (si am 30 de ani) au fost in Cefalu, in urma cu cateva saptamani. Cele mai lejere dar totusi delicioase prajituri cu fistic au fost in Palermo, cand ne-am adapostit de ploaia torentiala total intamplator intr-o pasticerie. Iar cel mai fresh suc de rodie n-a fost in Istanbul, ci tot in Sicilia. Asa ca daca ma intrebi ce mananci in Sicilia, am o lista lunga cu urmatoarele finaliste:

Paste cu pesto din fistic si creveti

La restaurantul L’Antica Corte din Cefalu am ajuns lihnite de foame, dupa ce am urcat pe muntele cu Templul Dianei, unde din fericire n-am fost lasata ca ofranda. Ne doream sa mancam ceva cu fructe de mare, caci Marea Tireniana era chiar in batatura. Asa am descoperit cele mai bune paste din viata mea. Si am dat pe ele in jur de 12 euro. Win-win situation.

Ce sa mananci in Sicilia? Paste cu pesto din fistic si creveti, cu un gust intens dar sofisticat, care te prind cu textura crunchy dar te cuceresc definitiv prin asocierea inedita a fisticului cu pastele preparate al dente. La prima furculita, te miri. La a doua, deja nu mai ai scapare. Cand imi amintesc de ele, parca imi vine sa ma intorc acolo doar pentru inca o portie.

Pistacchiosa

Aceasta prajitura cu nume simpatic se gaseste peste tot in Sicilia, asa cum la noi dai peste amandina in orice cofetarie ai intra. Asa ca am testat-o de doua ori si in ambele dati am ajuns la aceeasi concluzie: fisticul e o aroma care iti satisface pofta de dulce, dar nu-ti da senzatia de lesin. Mai ales atunci cand e asociat cu crema de branza intr-un strat subtire si cu un blat similar cu pandispanul, dar granulat tot cu fistic.

Connolo siciliano si cannolino siciliano

Mai asteapta putin pana sa-ti povestesc si despre preparatul din spate

E simplu. Daca ti-e pofta de nu mai poti, iti iei un cannolo siciliano cu umplutura fina de ricotta si cu o felie subtire de portocala si rontai la el pana cand glicemia o sa faca precum trenul. Daca situatia e deja babana si vrei doar sa cochetezi cu un desert sicilian, te rezumi la un cannolino, o varianta mai mica pe care eu am dat doar 1 euro. Nu zic ca ar fi meritat mai mult, e ca un cornulet cu gem de mare dar isi face treaba. Cu o cafea la bord si gustarea s-a bifat.

Paste carrettiera

Singurul lucru care a lipsit la aceste paste a fost lingura

Dincolo de jocul de cuvinte prin care am retinut numele (“pastele autostrazii” pentru ca in spaniola, carretera inseamna autostrada iar carrettiera e un mod mai moldovenesc de a spune asta), am retinut si gustul lor surprinzator. Surprinzator pentru ca eu prefer pastele cu carne iar aceasta portie nu a continut nicio urma de ingrediente animale. Seamana mult cu aglio e olio, cu un twist de ardei iute (erau picante bine) si cu putina verdeata. Le-am servit la doar 5 euro intr-un restaurant pe colt de langa portul din Palermo si au fost highlight-ul zilei.

Gelato italiano

E capitolul unde aparentele nu insala. Daca localul arata mai curatel si mai frumusel, e clar ca acolo vei gasi un gelato mai bine preparat, cu un gust mai intens. Ca un laitmotiv al articolului legat de ce mananci in Sicilia, raspunsul e din nou fistic. Gelato din fistic.

Arancini

In ciuda numelui, nu e vorba de portocale. Ne duseseram chitite sa testam portocale rosii de Sicilia la mama lor acasa, dar ce sa vezi? Se fac abia in decembrie, cand vine Mos Craciun.

Arancini sunt gustari micute, un fel de bile din orez prajit cu diferite condimente sau umpluturi. Noi le-am gustat intr-o bombita care arata inedit, cu banconote internationale prinse de pereti si cu o baie care dadea de gol ca acela era localul unei familii, amenajat chiar in apartamentul lor de la parter.

Am ales dintr-un meniu limitat dar gustat aceste arancini care pot fi mancate dintr-o lovitura, langa care au mai venit niste turstisoare foarte gustoase din naut, cartofi prajiti si o portie de branza ricotta proaspata cu masline cu gust intens. Apoi niste paste din care m-am saturat si eu si Simona. Un deliciu! Iar locul n-a facut decat sa adauge si mai mult farmec experientei.

Caponata

Caponata este mancarea langa care mi-am alaturat un cannolo. Daca nu e carne, macar dulce sa fie

In ciuda faptului ca eu si tocanita nu prea ne intersectam, fetele au fost asa incantate de aceasta fiertura din vinete ca o includ si eu pe lista. Caponata este o mancare tipica siciliana, pe care am descoperit-o insa si pe pagina Lidl-ului romanesc.

Paste cu baby lobster

Tagliatele cu baby lobster si cu sos de rosii

Pastele cu baby lobster au fost comandate de Simona in acelasi restaurant in care eu mi-am descoperit tagliatelele vietii mele, cu fistic si creveti. Au dus o batalie crunta cu portia mea, pentru ca amandoua erau delicioase iar noi degustam pe rand fiecare farfurie. Chiar daca nu a castigat locul 1 in topul papilelor mele gustative, pot sa spun ca pastele cu baby lobster, si ele doar 14 euro, au fost atat de bune c-ar merita un “Excelent choice”, cu accent englezesc.

Cassata siciliana

Cassata e o prajitura siciliana cu multe fructe

Iar induce numele in eroare. Cassata nu face referire la vreo casatorie. Si nici macar “maritata”, un alt preparat sicilian de care vorbim alta data. Cassata e o prajitura cu fructe similara unui tort diplomat, care merge atunci cand ai mancat prea multa ciocolata sau prea mult fistic. Ceea ce pentru mine e cam niciodata. Dar e o optiune fresh si bunicica, asa ca merge testata.

Suc de rodie

Ce sa mananci in Sicilia? Am cam rezolvat-o. Dar ce sa bei in Sicilia? Suc de rodie. Proaspat si racoritor. Doar fii atent la rodiile din care e facut: sa fie rosii si cu aspect fresh, ca daca sunt uscate, sucul va avea gust de must.

Ce sa nu mananci in Sicilia

Au fost si cateva preparate care ne-au dezamagit:

  1. Sfincione – promovata ca o pizza dar mai buna, eu as defini sfincione un pandispan scapat in praf, cu un aspect scarbos (e acelasi peste tot) si cu un gust care a determinat-o pe Simona sa-si retraga iubirea pentru anghinare.
  2. Salata de creveti – am fost intr-o seara in centrul din Palermo si mi-am comandat o salata de creveti de 9 euro. Surpriza? Salata avea doar 3 creveti. TREI! Si in rest, o juma’ de kil de sos greu si o mana de verdeata.

Tu ce ai mancat bun in Sicilia?

Comments

comments

One thought on “Ce mananci in Sicilia. Si ce nu – preparate testate in city break”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.