Sarmizegetusa

Castelul Corvinilor si Castelul de Lut din Valea Zanelor alaturi de Sarmizegetusa la pachet sunt o propunere tocmai buna pentru un weekend de cutreierat, crede-ma pe cuvant de calatore. Dar stii ce? Ia nu ma crede pana nu te conving cu urmatoarele:

Castelul Corvinilor

De ar putea Castelul Corvinilor sa sughite, i-ar fi cazut tencuiala de 10 ori pe an. Atat de tare imi doream sa-l descopar.

Buuuun, acum ma intrebi: se pupa socoteala de acasa cu cea din targ? Se pupa, jupane, c-un asemenea castel mai rar sa vezi in Romania. Are maretia Branului dar sarmul castelului Disney ce rasare la inceputul fiecarei productii. Este grandios, emana aerul medieval de-ti vine sa te inclini la paznici si are suport audio care sa-ti prezinte istoria locului. Camerele nu sunt foarte impresionante insa curtea interioara si mai ales fatada cu podul, imaginea tipica pe care ai tot vazut-o, astea te dau pe spate.

Castelul Corvinilor

Biletul costa 25 de lei de adult si iti permite sa strabati castelul lui Ioan de Hunedoara in lung, in lat si, mai ales, in inalt. Vei gasi o spanzuratoare unde oamenii foarte inalti erau rugati sa ridice picioarele la piept ca sa fie spanzurati (legenda compusa pe loc de noi), o camera a vanatorilor unde sunt expuse piei si blanuri si multe incaperi reci de unde Hunedoara nu te da pe spate asa ca esti mai castigat daca te uiti de afara inauntru si nu dinauntru afara.

Cert e ca nu m-a dezamagit absolut deloc, insa daca as caracteriza Castelul Corvinilor intr-un cuvant, acesta ar fi „medieval”. Si „medieval” nu poate concura cu „boem” in fata unei zane.

Castelul Corvinilor

Castelul de Lut din Valea Zanelor

Ajuns in Sibiu, ce sa faci? Castelul Corvinilor e in stanga, Castelul de Lut din Valea Zanelor e in dreapta. E simplu. Le vizitezi pe amandoua. Asa am ajuns a doua zi la Castelul de Lut din Valea Zanelor din Porumbacu de Sus, judetul Sibiu, un castel cu vreo 400 si mai bine de ani mai nou ca cel al Corvinilor, un loc unde juri pe-un unicorn ca acum-acum rasare si-o zana din raul ce strabate proprietatea.

Dezavantajul Zanelor este ca dupa ce-ai vazut ditamai castelul medieval, Castelul de Lut pare un guster pe langa un dinozaur. Intrarea costa 5 lei si asigura doar o scurta vizita pe dinafara, pentru ca incaperile nu sunt inca deschise publicului.

Castelul de Lut din Valea Zanelor

Insa minunea vizuala care se imprastie in sindrila de molid si pereti dintr-un amestec de pamant, paie, argila si nisip te impresioneaza. Mie nu-mi venea sa ma mai desprind de-o asemenea minune arhitecturala, intinsa pe-o fasie de pamant, de catre un bucurestean care s-a inspirat din povestile Fratilor Grimm si-a zidit 10 camere ce inca nu sunt de vazut.

…sau? Bine, hai sa-ti povestesc si gafa in urma careia am vazut vreo juma’ de camera pe care ochii tai probabil n-o vor vedea. Ma pregateam de-o poza zurlie. O rugasem pe prietena mea, Diana, sa ma surprinsa intr-o ipostaza in care ciocaneam la una din usile incuiate si, ca sa fie cat mai veridica treaba, chiar am ciocanit. Dian face poza, toate bune, cand ma trezesc ca cineva descuie usa, pare-se era un angajat, si ma intreaba ce doresc, cu-o fata inocenta. Asa de tare m-am blocat in timp ce restul grupului radea de se prapadea incat mi-am cerut scuze si-am tulit-o. Asta e poza cu pricina.

Asa. Am zis ca e battle?E greu. As alege Castelul Zanelor pentru ca pe mine ma coafeaza mai mult boemul, idilicul si treburile cu zane si unicorni, insa daca-i intrebi pe colegii mei de drum, ei iti vor spune toti ca topul e asa: Corvini, Sarmizegetusa cu al sau altar de sacrificiu si abia apoi Zanele.

Eu zic sa bati si tu drumul si sa vezi cu ochii tai toate cele 3 minuni, ca-s relativ apropiate iar ochii tai se vor minuna.

Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul de Lut din Valea Zanelor
Castelul de Lut din Valea Zanelor
Castelul de Lut din Valea Zanelor
Sarmizegetusa
Sarmizegetusa
In drum spre Sarmizegetusa

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.