Fara indoiala, locul meu preferat din Istanbul este Bazarul de Mirodenii, acest portal catre rai, ticsit de rahat turcesc, sucuk, pul biber si flori de ceai de iasomie.

Bazarul de Mirodenii din Istanbul se afla aproape de malul Bosforului si chiar daca este mult mai mic decat Graand Bazar, cu siguranta ai mai multe de descoperit in el. Cand vezi casuta asta rozalie, stii ca ai ajuns unde trebuie:

Nu neaparat pentru ca sharing is caring dar pentru ca nu imi place sa balesc singura, am sa astern aici deliciile care mi-au luat ochii si gandurile, cu regretul ca-s greu de gasit in Romania:

Rahat turcesc cu ciocolata

Inainte sa pasesc in bazar, eram ferm convinsa ca voi fi mai fascinata de mirodenii decat de dulciuri pentru ca aveam o parere naspa despre rahatul turcesc. Nimic mai gresit!

Rahatul turcesc sau Turkish Delight se gaseste intr-o mare varietate de arome: fistic, ciocolata, nougat, alune, nuci, rodii si muuuulte altele. Dar dintre toate, ca o mancatoare mandra de Nutella ce sunt, m-a dat gata cel de ciocolata. Din pacate, nu e cea mai ieftina delicatesa preparata vreodata, dar iata-l in Cuibul Dorului, acolo unde ii e locul.

PS: Cumpara rahat turcesc la vrac si nu ambalat. Pune-l pe vanzator sa-l videze si asa esti sigur ca ce-ai gustat aia ai cumparat. Cum? Nu stiai ca totul se gusta in bazar inainte sa cumperi?

Rahat turcesc cu fistic

Eu si fisticul ne iubim ca in povesti. De aceea, eu il caut peste tot pe unde ma duc iar Bazarul de Condimente din Istanbul nu e o exceptie. Exista mai multe tipuri de rahat turcesc cu fistic, important e sa-l gusti inainte si sa-l alegi pe cel care iti place cel mai mult.

Cevizli Sucuk

Sucuk-ul este cunoscut in tarile musulmane mai mult drept un carnat, insa cevizli sucuk este cu totul alta poveste. Acest desert gumos este realizat turnand un sos gros de melasa peste un sir de nuci suspendate si lasate la uscat. Genul asta de desert il gasesti si in Georgia.

Se consuma taiat sau ca o simpla acadea si e o alta bunatate ce merita incercata in Bazarul de Mirodenii din Istanbul.

Fistic prajit cu susan

O alta specialitate cu susan ce merita testata, mai ales ca e mult mai ieftina decat restul delicateselor, este fisticul cu susan. Prajit, imbibat in miere si imbracat in susan, e delicios ca snack.

Kilogramul cu care m-am intors acasa a fost in jur de 30 de lire.

Curmale umplute

Prinsesem gustul curmalelor umplute de cand primisem o cutie plina din Egipt. in Istanbul, n-am mai vazut varietatea la care speram, dar aproape fiecare stand din Bazarul de Mirodenii are curmale umplute cu nuci, foarte gustoase de altfel.

Flori de ceai de iasomie

Fie ca e ceai sau suc, musai sa fie de rodie, am primit indrumari. Dar dupa ce am lasat rodia pentru un sezon mai cald, am ajuns la ceaiul de iasomie. La fel ca in cazul rahatului, te sfatuiesc sa alegi ceaiul la vrac: flori uscate ce se vand la kilogram si pe care le infuzezi in apa, chiar de mai multe ori.

Ceaiurile ambalate din Bazarul de Mirodenii din Istanbul sunt adesea prafuri pline de chimicale si cu un gust mai artificial. Poza de mai jos nu prezinta vreo treaba necurata, e doar iasomia cu care-mi incep diminetile din preajma Craciunului.

Pul biber

Daca as fi producator la Vrei sa fii miliardar, as pune intrebarea “Ce e pul biber?” undeva pe la pragul de 3000 lei. Am auzit si eu de acest condiment delicios la Fooda, de unde ne luam mancare la birou.

Sunt terminata dupa coastele lor picante si am vazut ca ingredientul principal este pul biber, o nebunie plina de aroma undeva intre piper si boia, de culoare rosie (in sacul din centru).

Acum problema ar fi: cine gateste in Cuibul Dorului?

Cataif cu fistic

Printre cele mai estetice deserturi din Bazarul de Mirodenii gasesti cataiful cu fistic, pe care vanzatorii il asaza adesea ca o piramida. Atentie doar: e extra dulce si poate fi impartit fara suparare, datorita acestui gust.

Pismaniye

Ma intreb daca, in centrul amintirilor tale despre copilarie, nu cumva sta o vata de zahar pe vat dodoloata si pufoasa. Sa stii ca si copiii turci au propria lor vata de zahar, dar adaptata bucatariei turcesti.

Pismaniye este un hibrid intre rahat si vata de zahar, un fel de rahat blanos, daca imi dai voie. E o treaba subiectiva. Mie nu-mi place neam dar tizul lui Eminescu s-a intors din bazar cu 10 cutii pentru Bucuresti.

Pentru ca e prea tare modul cum se fabrica, am sacrificat poza personala pentru una de pe net:

Sofran

Daca e vreun condiment rege in Bazarul de Condimente, acela e sofranul, cel mai rafinat si mai scump dintre toate. Gasesti de toate felurile: turcesc, iranian si indian.

Sunt atatea bunatati neprezentate din Bazarul de Condimente din Istanbul ca trebuie cumva sa compensez asta. Asa ca las aici cateva poze pentru cine vrea sa se mai delecteze cu cateva comori vizuale, inainte de marea vizita, si iti recomand sa citesti intreaga poveste in articolul dedicat calatoriei in Istanbul si apoi sa afli top 10 bunatati turcesti.

Comments

comments

4 thoughts on “Bazarul de Mirodenii din Istanbul. 10 delicii greu de gasit si greu de lasat in urma”

  1. Doresc sa cumpar un amestec ce se numeste zahter ! Se gaseste la condimente . Am fost in Turcia si am cumparat de la un magazin de condimente. Imi place f mult !

  2. ZAHTER este CIMBRUL SALBATIC si creste aproape de granita cu Sirya Este crescut รฎn oraศ™ele Hatay, Gaziantep, Iskenderun, Mardin ศ™i Mersin รฎn Turcia Se gaseste la Orient Bazar online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.