Unele zile de concediu sunt pentru lenevit in vacanta, cu ganduri light precum “Oare pinguinii au genunchi?”. Altele sunt pentru pus mintea la treaba sa afli raspunsul la intrebarea “Exista viata dupa un brainstorming de 8 ore?”. Atelierul Digital Google de Design Thinking a bifat cea de-a doua varianta. Si a fost grozav!

Ca sa combin impresii, idei si cunostinte noi, am adunat totul in 6 povesti scurte, de dat mai departe:

Atelierul Digital Google de Design Thinking

  1. Design Thinking e un concept nou in Romania iar un participant l-a numit drept “calatoria empatica de la problema la solutie“. Practic, este o metoda etapizata de a analiza problema si a o expune intr-un sablon de formulare, pentru ca apoi sa ofere un spatiu de solutionare cat mai ofertant. Ca treaba sa iasa bine, se aduna oameni cu background diferit, dar complementar, si incep sa dezbata si sa brainstorming-uiasca (noi am stat o zi, dar de obicei dureaza si mai mult), astfel incat sa formuleze o propunere inovatoare. Si atelierul nostru n-a facut exceptie in privinta raspunsurilor inedite.
  2. Atelierul Digital Google este o exceptie, Design Thinking Society nu face in mod normal training-uri, ci ofera consultanta brand-urilor pentru a realiza produse sau servicii revolutionare, cu scopul de a rezolva o problema punctuala cu care se confrunta compania.

Oamenii de la atelier

  1. Atelierul Digital Google de Design Thinking e un loc propice de cunoscut oameni faini. Workshop-ul ne-a adunat in perechi prestabilite iar eu am cazut cu o tanara vietnameza care vorbea romana mai bine decat mine cand trebuie sa sporovai in public. Venise de la 13 ani in Romania si, spre deosebire de comunitatea asiatica din care face parte, si-a propus sa stea majoritatea timpului printre romani. M-au fascinat asemanarile dintre noi, in ciuda faptului ca venim din medii diferite: lucram amandoua in publicitate, sora ei e arhitect pe cand eu m-am apucat de design interior, suntem amandoua indragostite de pisici, in special de cele negre, si avem varste apropiate.
  2. Ne-am impartit la 4 mese iar fiecare masa a avut de rezolvat o problema. Intamplator, una dintre mese a avut de dezbatut problema mea legata de faptul ca am fost pierduta de agentia de turism in Maroc, despre care am povestit mai multe aici. Mi-a placut foarte mult modul cum echipa m-a ascultat cu rabdare si empatie iar Corina, Marketing Consultant la MKOR Consulting, mi-a prezentat la final solutia pe care ei au gasit-o pentru a evita astfel de situatii. Big like!

Solutia gasita pentru problema mea

  1. Dupa ce le-am povestit celor care se ocupau de problema mea (cum am fost uitata fix de ziua mea in mijlocul Marrakesch-ului si grupul condus de ghidul imposibil de contactat a mers mai departe), ei au dezbatut care ar fi etapele problemei mele. Iar pentru fiecare etapa, au identificat obiectivul meu, actiunea pe care am desfasurat-o, bucuria, bariera si starea generala pe care mi-au creat-o evenimentele din acea etapa. Si pe baza acestui exercitiu, mi-au formulat descrierea in functie de nevoia mea – sa calatoresc sigur si placut intr-o tara straina.
  2. Solutia lor a fost un kit de urgenta in frunte cu o bratara cu GPS si cu buton de urgenta (asupra careia as putea interveni cu charms, dupa sugestia lui Ionut Bunescu, prezent si el la atelier si la fel de pasionat de calatorii), astfel incat sa pot cere ajutorul in orice moment, chiar si fara telefon mobil. Pe langa acest lucru, am primit o harta, un ghid de conversatie, informatii despre consulat si directionare in oras dar si cativa bani locali. Ceea ce mi s-a parut o idee grozava!

In final, as putea spune ca ziua a inceput bine, m-am intalnit cu o pisica in foaierul Facultatii de Litere, pe unde am intrat pentru a gasit Atelierul Google, si am incheiat-o la fel de bine: cu multa veselie, cunostinte noi si energia pzitiva pe care doar socializarea cu oameni faini ti-o poate induce.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.