Nu stiu daca am ramas copil sau daca animatiile sunt o placere si pentru adultii care nu sufera de complexul Peter Pan, dar mama, mama, ce-mi mai place sa ma duc la una bucata animatie faina, doamne fereste dublata, cu voci expresive, tehnici grafice inovatoare si un fir narativ care sa strecoare macar un element in somnul dulce din noaptea urmatoare. Inghiti-mi-as cuvintele pompoase, iar am fost la Anim’est, la o competitie internationala!

Anim’est 2016 – Competitie internationala: Firul Adriadnei si Cursa

De data asta, am fost la un calup de scurtmetraje internationale, dintre care tare mi-au placut 2. 2 si jumatate. Ceva mai multe, dar astea merita amintite.

Cel mai mult mi-a placut Firul Adriadnei, o productie elvetiana, din 2016, in care etapele vietii unei femei sunt prezentate pe masura ce ea isi intinde rufele, pe balcon. La inceput, fetita se joaca cu mingea pe balcon, apoi adolescenta incepe sa intinda rufe iar rufele se schimba pe masura ce devine femeie, sotie, mama, in timpul razboiului, al muzicii rock ori al campioanteor de fotbal. In 12 minute de naratiune muta, Ariadna nu face decat sa-si intinda rufele, pe masura ce timpul trece neostenit la un balcon de cartier.

Daca dati de The Race, facuta de o studenta din UK, musai sa-i acordati cele 3 minute de desfasurare, pentru ca e o metafora grafica tot a trecerii timpului. Dar de data asta, personajele isi traiesc viata pe-o pista de alergari, concurand, fara speranta, cu mai marii rivali, pe care ii putem interpreta cum simtim. Compania mea a spus ca grasanul grabit ce-a transformat concurentii in flori de mormant era statul, eu ma gandeam ca-s corporatiile. Ia cauta animatia The Race si da-ti si tu cu parerea.

In final, macar pe jumatate, uitati-va la Bingo!, o animatie olandeza de 2 minute, in care o batrana a carei bucurie a ramas doar jocul de bingo se incapataneaza sa afle numarul ultimei bile pierdute prin caminul de batrani. Si ce sa vezi, cand s-o gaseasca, se prapadeste iar bila era chiar numarul din fisa sa.

Cam atat pentru astazi, dragalasilor, hop la Anim’est, sa vedem ce altceva mai vizionam, chiar daca afara e urat ca dracu’!

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.