Sunt un fan temperat Game of Thrones. Nu ma trezesc la 4, sunt ok daca-l vad si joia si as alege oricand Westworld, in loc. Dar hei, cine spune ca fanii temperati nu pot vizita locatiile de filmare? Se pare ca am fost in Dorne. Si abia acum mi-am dat seama.

Dorne din Game of Thrones

In 2014, se filma sezonul 5 din Game of Thrones. Scenele rezervate tinutului Dorne, cel mai sudic punct al universului GoT, au fost filmate in Real Alcazar de Sevilla, ce apartine Patrimoniului UNESCO si este unul dintre cele mai frumoase locuri ale orasului. In serial, gradinile si incaperile expuse in episoadele 2, 6, 7 si 9 apartin casei Martell si reflecta luxul, exotismul si culorile intense ce caracterizeaza cel mai fierbinte dintre cele 7 regate.

In anul in care au fost difuzate scenele filmate acolo, in 2015, hopa-topa, complet intamplator, am vizitat si eu Dorne. Iar palatul care a servit ca scenografie a ramas unul dintre locurile mele preferate din Andalucia. Dupa Granada, recunosc. Sa vizitezi un astfel de loc e un privilegiu, in orice context. Arhitectura luxurianta si gradinile fascinante iti ocupa o intreaga zi, mai ales cand pasiunea ta intr-ale design-ului sunt azulejos, acele placi ceramice cu motive maure pe care le-ai razui sa le aduci in bucataria ta.

Iar 4 ani mai tarziu, cand ultimul sezon al serialului a parazitat tot internetul cu stiri, spoilere si imagini din GoT, am citit un articol si mi s-a aprins beculetul. Am pasit pe urmele actorilor din Game of Thrones si am avut lipsa de inspiratie sa ma mai spal pe picioare de atunci! Daca stiam…

Real Alcazar de Sevilla

  1. Cladirea a fost construita in Evul Mediu si a avut rol strategic in timpul Califatului Cordobei, cand a servit guvernul maur. De altfel, influenta maura se vede in arhitectura – azulejos, gradina interioara similara unui riad, abundenta apei in spatiul exterior si motivele orientale. Abia in secolul XIII, cladirea a intrat pe mana Castilliei si a devenit patrimoniu spaniol, fiind folosita de regii Spaniei.
  2. Patio de las Doncellas isi trage numele de la legenda conform careia, in perioada maura, arabii cereau tribut crestinilor spanioli cate 100 de virgine pe an.
  3. In ciuda faptului ca renovarea majora si transformarea intr-un adevarat palat au avut loc in timpul perioadei spaniole, regele Pedro apare in inscriptiile monumentului drept “sultan”.
  4. Este cel mai vechi palat regal din Europa aflat inca in folosinta.
  5. In 1987, a intrat pe lista Patrimoniului UNESCO.
  6. Intrarea in monument costa 11.50 euro, plus 4.50 aditionali pentru dormitorul regal. In timpul verii, se poate vizita pana la ora 19 iar in timpul extra-sezonului doar pana la 17.
  7. In afara de Game of Thrones, Real Alcazar a fost folosit ca locatie de filmare si pentru Lawrence of Arabia si Kingdom of Heaven al lui Ridley Scott.

sursa foto: arhiva personala

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.