• Actori: Serban Pavlu, Mirela Oprisor, Gheorghe Ifrim, Nicoleta Lefter
  • Text: Valentin Krasnogorov
  • Teatru: Godot
  • Durata: 90 minute

Nu mai ai nevoie de cercetatori englezi, cand ai la dispozitie 4 personaje copioase, rupte din realitate, care articuleaza, si la luciditate si la betie, o statistica bine stiuta: multe casatorii se termina cu un divort. Si asta devine laitmotivul acestei piese spumoase, de la Godot Cafe: Acum ori niciodata. O satira la care razi in hohote (posibil, ca sa nu plangi). O critica obiectiva adusa societatii care inca promoveaza casatoria, chiar daca treaba asta nu-i de toata lumea. O piesa de teatru scrisa de un rus, Valentin Krasnogorov, care se potriveste de minune si societatii romanesti. O poveste cu o concluzie citata chiar din piesa: “Iubirea e o chestiune intima intre 2 oameni. Casatoria e o chestiune publica.”

Acum ori niciodata

Doi soti fara nume (pentru ca ei pot fi oricine) isi aniverseaza cei 13 ani de casatorie in prezenta celui mai bun prieten si celei mai bune prietene. Aparent intr-o armonie ideala, relatiile lor se imbarliga spectaculos, atunci cand partenerii li se intorc cu spatele:

  • Sotia vrea sa divorteze si sa se marite cu cel mai bun prieten al sotului, dar nu indrazneste sa preia initiativa si sa dea lucrurile pe fata;
  • Sotul vrea sa divorteze si sa fie cu cea mai buna prietena a sotiei, insa nu se grabeste s-o ia de nevasta, asa cum ar vrea ea;
  • Cel mai bun prieten al sotului este si amantul sotiei sale, insa situatia ii e mai comoda fix in acest mod pentru ca nu vrea sa se lege la cap cu inca o casatorie;
  • Cea mai buna prietena a sotiei este si amanta sotului si este disperata sa se marite cu el, chiar daca anterior a mai fost maritata…cu nimeni altul decat prietenul cel mai bun al sotului;

Impresie generala – pur adevar impachetat in poante bune

Distributia minunata a fost o treaba pe cinste, sub indrumarea regizorului Mihai Constantin iar naturaletea celor 4 personaje se datoreaza unor actori de renume, printre care sigur il vei recunoaste pe Serban Pavlu, interpretul lui Relu din serialul Umbre de la HBO. Chiar daca el poate parea atractia acestui spectacol (daca nu urmaresti si Las Fierbinti), crede-ma ca piesa e un deliciu, in ansamblu.

Am avertizat in titlu ca spectacolul asta s-ar putea sa devina cam personal pentru perechile cu verighete de la mese. Asta pentru ca Acum ori niciodata este o comedie neagra a relatiilor, asa cum intalnesti deseori la Godot, insa putin mai transanta la adresa casatoriilor. Mie mi s-a parut doar foarte directa si fara perdea, dar na, eu n-am trecut pe la starea civila si nu mi-am asumat intepaturile. Asa ca ori vii cu o doza sanatoasa de simtul umorului, ori te pregatesti sa-ti lase semne.

De altfel, firul narativ nu este cel mai dinamic, pe alocuri pare doar un context cu ajutorul caruia personajele sa enunte adevaruri greu de digerat. Pare mai mult un spectacol in care personajele te invita sa empatizezi cu ele, in schimbul unor lectii de viata. Iar asta iti poate da, uneori, impresia ca ai mai fi ciupit oleaca din scenariu.

Spectacolul se termina altfel decat te-ai astepta, oferind un raspuns destul de clar titlului „acum ori niciodata” si portretizand, fara nevoia de a menaja publicul, situatia familiei disfunctionale, unde casnicia merge din inertie. Vizionare placuta!

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.