• Actori: Corina Moise, Ana Covalciuc, Ioana Anastasia Anton, Florina Gleznea, Dana Rogoz si Andreea Mateiu
 • Text: Laura Shaine Cunningham
 • Teatru: Godot
 • Durata: 120 minute

Atunci cand se intalnesc 6 fete, se lasa cu chicoteli, onomatopee, plansete si rasete (nu neaparat, in ordinea asta) si chiar si cu cantece indiene. Piesa e galagioasa, dar atat de reusita, ca n-as elimina un decibel din repertoriul strident al celor 6 personaje feminine imaginate de Laura Shaine Cunningham  si puse in scena de Corina Moise, Ana Covalciuc, Ioana Anastasia Anton, Florina Gleznea, Dana Rogoz si Andreea Mateiu, sub regia lui Alexandru Bogdan.

30+

30+ e povestea a 6 prietene, cu personalitati atat de diferite ca incepi sa te intrebi ce anume le-a unit, in prima instanta. Avand la baza volumul lui Laura Shaine Cunningham, Beautiful bodies, piesa de teatru le prezinta pe:

 • Jessie, stereotipul geek-ului care a cam uitat de sex si care asteapta disperata telefonul unui pretendent indian pe care l-a intalnit intr-una din cercetarile ei stiintifice;
 • Nina, un fel de Samantha din Sex and the city, genul de prietena puternica de care orice grup de fete are nevoie;
 • Lisbeth, o femeie care nu reuseste sa treaca peste despartirea de iubitul pe care l-a vazut ultima data acum un an dar pe care il proiecteaza inca in viata ei;
 • Martha – reprezentanta femeii de succes, exagerat de pragmatice si autoritare, care insa este doar o bomba cu ceas;
 • Carol – chelnerita cu aspiratii de actrita, aflata intr-un etern cerc vicios de despartiri si impacari cu partenerul ei;
 • Claire – viitoarea mamica in cinstea careia se organizeaza reuniunea, care face un copil din flori;

Impresie generala – spumos si melancolic, de vazut fie cu o prietena fie cu un cocktail alaturi (sau cu amandoua)

Am apreciat la 30+ minunatul fler cu care a fost aleasa distributia, ce a naturalizat personajele in asemenea hal ca nu stiu daca mi-o voi putea imagina de acum incolo pe Dana Rogoz mai putin isterica decat in piesa. Si parte din treaba asta excelenta este si placerea de a descoperi actrite pe care nu le cunosteam dar pe care mi le-am notat mental, promitandu-mi mie ca le voi revedea. De altfel, am ajuns la concluzia ca vizitele la Godot mereu se incheie cu acest castig: revelatia unui nou talent.

E greu sa alegi dintre cele 6 personaje, dar daca trebuie, as alege-o pe Claire, interpretata de Andreea Mateiu, care are o caldura nativa si un zambet atat de delicat si pozitiv, ca as spune ca e mama suprema (si inca nici nu m-am informat daca are copii). Personajul ei e atat de relaxat si optimist, dar cumva ancorat intr-o realitate pe care nu si-o atribuie pasiv, ci la a carei schimbare contribuie din plin. Claire este figura eroinei moderne, care in fata obstacolelor, nu se chirceste intr-un cocon protector, ci prefera sa filtreze lucrurile bune si sa se hraneasca cu ele, in timp ce lupta cu cele rele.

Piesa debuteaza galagios si roz, insa discutiile derapeaza spre teme complexe, abordate cu cojones si cu haz. Cele 6 femei te imbie sa-ti iei la bani marunti propriile frustrari si sa empatizezi cu cel putin una dintre ele. Sau mai multe, in functie de anumite momente ale vietii. Fara a-ti da dreptul sa le judeci, le privesti acolo, din sala, in scene de euforie, de bocete, de renuntare sau de imbarbatare si-ti dai seama ca, din momentul in care ai iesit din teatru, una dintre ele esti chiar tu.

Sunt convinsa si ca mare parte din succesul piesei se datoreaza autoarei, care a ramas orfana la 8 ani si care a trait alaturi de 2 unchi din Bronx de atunci, alimentandu-si spiritul artistic din viata boema pe care a trait-o alaturi de ei, lipsita de o copilarie banala.

E evident ca piesa 30+ mi-a placut mult (si nu doar pentru ca ma simt cu musca pe caciula varstei), asa ca iti recomand sa arunci din cand in cand o privire pe pagina Godot si sa vezi cand se mai joaca. Ia-ti o prietena cu tine. Sau un cocktail.

 

 

 

 

Comments

comments

2 thoughts on “30+ la Godot – un fel de Sex and the city jucat live”

 1. Eu zic c-ar trebui pus un avertisment la intrare: interzisa barbatilor! I-as da afara pur si simplu din sala.

  Din pacate, cunosc un barbat care vrea s-o vada pt a doua oara 😐 nu zic cine e, ca ma fac de ras si pe mine (nu, nu-s eu, eu nici din greseala n-as mai vedea asa ceva)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.