Ca turist, Amsterdam e the place to be. Si nu pentru c-ar abunda in rosu si verde, ci pentru ca are peste 120 muzee, dintre care majoritatea sunt neconventionale. Iar asta-mi place la nebunie la muzeele din Amsterdam, chiar daca nenea Van Gogh ar fi oripilat sa afle ca in cele 2 vizite, am bifat muzeul pisicilor, al pop art-ului, al sexului, al microbilor si al ierbii, insa pravalia lui nu. Recunosc, nu stiu sa apreciez arta clasica la adevarata ei valoare si prefer intotdeauna sa vizitez ceva contemporan, care sa isi faca mai usor loc printre sinapsele neuronilor mei.
So, daca si tie iti place sa introduci bascalia in vizitele tale muzeale sau, pur si simplu, vrei sa-i dau lui Rembrant o pauza de-o cafea, iata cateva idei care sa-ti umple o zi-doua, la muzeele din Amsterdam:
- Daca esti fan Bansky, ai ajuns unde trebuie. Muzeul MOCO ii e dedicat pe jumatate si acolo gasesti nu doar copii ale celor mai tari lucrari de grafitti realizate de celebrul artist stradal, dar si bucatele din zidurile ilustrate de el, ramase in urma demolarilor anumitor cladiri. MOCO e Bansky heaven iar faptul ca am ajuns aproape intamplator la el mi-a bifat una dintrre dorintele mele mai vechi: sa-i vizitez muzeul.
- Daca nu-l stii pe Bansky, e un grafitti artist din Bristol a carui identitate nu este cunoscuta dar care si-a lasat amprenta in multe colturi ale lumii, sub forma de ilustratii care fac misto de razboi si alte teme delicate (poluare, incalzire globala etc.).
- Ca sa inchei treaba cu Bansky, cele mai celebre lucrari ale lui contin fie maimute personificate, fie sobolani, despre care el spune ca se aseamana artistilor stradali, despre care se spune ca murdaresc orasul si care sunt nevoiti sa stea pititi, de teama autoritatilor. Chiar si asa, ei stiu cel mai bine ce se ascunde acolo unde ochiul cetateanului nu patrunde.
- Tot la MOCO, il gasesti pe Roy Lichtenstein, artistul meu pop art preferat (da, sunt norocoasa, am gasit 2 dintre artistii pe care-i ador in muzeele din Amsterdam). Roy Lichtenstein semneaza tablourile alea cu gagica blonda care plange in diverse contexte si scapa replici in povesti ilustrate ca-n benzile desenate. Roy Lichenstein a abordat si arta abstracta, dar ti-am promis ca nu ne bagam in concepte artistice pe care omu’ de rand le vede ca pe niste mazgaleli, asa ca tot ce adaug e ca exista un tablou la MOCO care e practic o parodie pop-art dupa Picasso.
- Ce e misto la MOCO este camera 3D a lui Roy Lichtenstein de la subsolul muzeului, proiectata dupa una dintre operele lui. Poti sa faci o poza faina acolo (dar da-ti haina jos, nu ca mine).
- Tot in pauza de cafea a lui Rembrant poti sa vezi Micropia (de fapt, e obligatoriu s-o vezi, daca ajungi in Amsterdam, conform unui prieten care locuieste acolo si caruia ii dau dreptate). Micropia e un muzeu dedicat…da, bingo, microbilor. Si nu, nu ai cum sa iei microbi de acolo, mai multi decat ai lua de la Reijksmuseum sau de la Muzeul Pisicilor. Dar e incredibil de interactiv si iti prezinta microbi la microscop intr-un mediu controlat, din care sigur vei iesi cu informatii interesante. Spre exemplu, tocmai am aflat ca mucegaiul actioneaza ca un copac cu mai multe ramuri-senzori ce actioneaza in cautarea mancarii. In momentul in care una dintre ramuri a atins-o, celelalte ramuri se retrag la trunchi iar acesta se ingroasa in directia ramurii care a gasit mancarea. Mucegaiul e atat de priceput in a gasi mancare incat era organizat la fata locului un experiment in care mancarea era pusa intr-un labirint iar mucegaiul ajungea la ea. In plus, si copiii se vor distra colectionand stampile, aproape la fiecare exponat.
- Pentru adulti, recomand coltul sarutului tot la Micropia, o mica scena unde te poti saruta cu partenerul, ca apoi sa afli cati microbi s-au schimbat in timpul actului. E ok, exista ceva chiar mai deranjant decat aceasta informatie: du-te la parter si apasa pe butoanele diferitelor recipiente cu mucegai, pentru a le simti mirosul distinct.
- Daca vrei ceva mai light la Micropia, vedeta muzeului este waterbear, microbul in forma microscopica de ursulet care traieste in apa si care rezista la temperaturi extreme, chircindu-se ca si cum hiberneaza. Cand da din nou de apa, el isi revine si poate trai 100 de ani.
- Mi-a placut Muzeul Hash&Marijuana pentru ca prezinta foarte documentat tot ce vrei sa stii despre planta asta controversata. Cea mai comica informatie este ca, de consumi planta mascul, vei avea parte doar de stari de irascibilitate si dureri de cap iar, de consumi planta femela, o sa te bucuri de euforie si relaxare.
- Inchei cu Muzeul Sexului, care poate parea interesant daca esti curios (si n-ai bani de show-urile erotice de la teatrele din cartierul rosu), insa te anunt de acum ca pe cat e de vizual, pe atat de mult ii lipseste informatia. Acelasi lucru pot spune si despre muzeul pisicilor (unde informatia e probabil compensata de o pisica vie care se plimba printre vizitatori).
Chiar daca nu am vizitat muzeele din Amsterdam ce urmeaza, sa stii ca Muzeul Posetelor este foarte apreciat, dar si Science Museum NEMO care poate fi grozav pentru copii. Pune pe lista si Muzeul Tatuajelor, Muzeul de Ceara, Ripley Believe it or not sau Heineken Experience, in functie de interesele tale. Iar daca vrei si ai rabdare sa stai la cozi infernale la Anna Frank, sa stii ca eu n-am gasit niciodata bilete disponibile, desi mi-am programat prima vizita olandeza cu vreo 3 luni inainte. Enjoy!
One thought on “10 lucruri despre muzeele din Amsterdam, daca ai recunoscut in sfarsit ca nu intelegi arta”