As scrie o oda cu impresii despre Chefchaouen, dar un publicitar mi-a spus ca mai bine vorbesc porcos decat pompos, asa ca ma rezum la un articol simplu si (cat se poate de) scurt.

Orasul Albastru de la poalele Muntilor Rif a fost candva refugiul evreilor safarzi care au vopsit zidurile orasului in ideea de a reproduce o imagine viscerala a puterii lui Dumnezeu.

O alta teorie, ceva mai pamanteana, este ca albastrul irezistibil se datoreaza doar nevoii localnicilor de a se proteja de tantari, care confunda Raid cu nuantele celeste.

Oriucum ar fi, Chefchaouen a batut la poponeata toate locurile in care am fost pana acum si a urcat vertiginos in topul preferintelor mele turistice, ca o melodie a lui Adele. N-a fost totul roz in Maroc, dar iaca impresii despre Chefchaouen care au compensat:

10 impresii despre Chefchaouen

  • In ciuda faptului ca e destul de turistic (piata lui centrala e plina de restaurante asiatice si turistii misuna pe strazi), e pur si simplu cel mai frumos loc din Maroc. Stradutele albastre inguste, cu trepte, contrasteaza cu vasele din lut si obiectele din piele ce impanzesc orasul si ilustreaza o paleta de culori atat de atractiva, ca eu deja vreau sa ma reintorc.
  • Vezi pisici la tot pasul. Am gasit una care mi s-a asezat in poala din primul moment in care m-am pus sa-mi odihnesc oscioarele. A inceput sa toarca instant si m-am topit de placere odata cu ea. Daca n-ar fi fost vama sa ne strice ploile, parca ma si vedeam cu ea inapoi la subtioara.
  • Aici e capitala artizanilor. Spre deosebire de alte orase mai mari si mai dezvoltate, Chefchaouen se bazeaza foarte mult pe obiectele realizate manual. Aici vei gasi orice ti-ai imagina din piele (atentia ca e o piele care miroase puternic pentru ca e degresata cu pipi de vaca iar dulapul meu de genti inca sufera de pe urma mirosului). Pe langa portofel, geanta, pantofi, geci si alte obiecte din piele, poti gasi lana, ulei de argan, condimente sau sculpturi in lemn sau in piatra.
  • Preturile sunt muuuult mai mici decat in Marrakesch. Apucasem sa-mi iau o geanta din rafie si piele din Jema el-Fnaa pe care abia daca am scos-o la 100 lei. in Chefchaouen, acelasi model pornea de la 70 deci o negociere buna mi-o punea in brate pentru vreo 40 de lei, probabil.
  • Preturile bune sunt si la mancare, desi si in carciumi trebuie sa te targuiesti. In toate orasele vizitate, pranzul a fost in jur de 12 euro. Dar in majoritatea era o bataie de joc. In Tangier, am servit un tajine si o pastilla (patiserie) in cele mai murdare farfurii in care am mancat vreodata. In Cassablanca, am avut 2 frigarui de miel uscate si fara gust. In Chefchaouen, pentru 12 euro, am avut un munte de salate, 2 specialitati de branza de capra, un tajine baban cu miel bun si un desert la alegere.
  • De altfel, branza de capra e o specialitate recunoscuta in oras. Eu nu sunt un fan al branzei nematurate, dar telemeaua de capra servita cu gem de caise a fost cea mai gustoasa parte a festinului si a contribuit la entuziasmul cu care scriu impresii despre Chefchaouen.
  • Aici am gasit corespondentul lui Lush, varianta marocana. Nu pot sa descriu mirosul parfumat care te imbie la intrarea in magazin! Totul este amenajat ca intr-un basm colorat, cu ghirlande de sapunuri ce atarna de tavan. Aspectul artizanal e un plus iar varietatea produselor impune riscul sa te uite Dumnezeu printre cosmeticale. Da, photo or it didn’t happen. Jos, in galerie.
  • O sa te innebuneasca localnicii sa-ti vanda kif, adica hasis. Mai subtil sau mai putin subtil. Sa nu te puna Allah sa cumperi, ca in Maroc pedepsele pentru droguri pot include inchisoarea. Am citit in Lonely Planet ca adesea, politistii se imbraca in civili si tenteaza turistii. Sau daca nu, vanzatorii iti dau sa fumezi (ca mostra) si apoi te ameninta ca vor chema politistii sa te denunte pentru consum, daca nu cumperi de la ei.
  • E ok daca poti jilaba, niciun localnic nu o sa se supere ca le iei in deradere portul national. Treaba testata pe noi. Jilaba seamana cu o camasa de noapte cu gluga si e purtata si de femei si de barbati. Are doua gauri in dreptul buzunarelor de la pantaloni si poate fi de iarna sau de vara, in functie de material. Noi ne-am cumparat jilabe din Marrakesch si Fez (unde evident au fost mai scumpe) si ne-am afisat pe stradutele oraselului, unde am incercat sa nu ne impiedicam intre falduri.
  • Panorama orasului ar putea castiga Miss Privelistea. Ca tot vorbim de impresii despre Chefchaouen, niciun alt oras vizitat in Maroc nu s-a mai vazut la fel de departe. Nu uita sa opresti la dus sau la intors si sa faci o poza casutelor albastre presarate la poalele muntelui. E unul dintre lucrurile mele preferate legate de Chefchaouen.

Doamne, ce indragostita sunt de orasul asta!

Comments

comments

3 thoughts on “10 impresii despre Chefchaouen, orasul meu preferat din Maroc (galerie foto)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.