
Evenimentele Evensys sunt intotdeauna un mod fresh de a-ti da update la serverul mental, ce stocheaza informatii constant despre universul jobului, dar nu intotdeauna eficient. Dar la PR Summit 2023, la fel ca si in anul anterior, prezentarile au fost atat de structurate ca si acum, dupa 748739 de proiecte de ieri pana azi, inca imi pot aminti cu claritate temele cheie ale fiecarui speaker. Ori oi fi luat eu lecitina, ori ei au fost extraordinari!
Si pentru ca este evident deja ca e vorba de varianta 2, las aici ideile care mi s-au parut cele mai interesante si ma duc sa iau acum lecitina:
10 idei de la PR & Communication Summit 2023
- Conceptul intersectionalitatii, prezentat de Kat Dare de la Ketchum London, expune perspectiva noastra incorecta atunci cand analizam targetul si protagonistii unor campanii. In incercarea de a integra subiectul in narativul de care avem nevoie, il reducem pe acesta la o singura trasatura, anulandu-le astfel pe toate celelalte. O femeie nu e doar mama, o adolescenta nu e doar eleva, o fata de culoare nu e doar o reprezentanta a rasei sale. Constientizand un spectru larg de trasaturi definitorii, nu doar ca le acordam respectul cuvenit, dar avem ocazia de a contura o comunicare mai corecta si mai inclusiva.
- Pornind de la aceasta ipoteza, Kat Dare a inclus si un slide cu Beyonce, fara de care o prezentare nu poate fi fantastica: in melodia ei, Listen, diva indeamna sa nu ne mai raportam la perspectiva personala asupra celorlalti, ci sa-i ascultam cu adevarat si sa le intelegem experientele, lucru benefic atat in lumea artistica, sociala, publicitara si profesionala.
- E prematur sa investesti masiv in campaniile Metaverse in acest moment. Nu doar pentru ca previziunile initiale legate de adoptarea acestuia nu s-au adeverit, dar pentru ca este dificil sa transpui intr-un mediu digital experientele senzoriale pe care ti le poate oferi un produs fizic, in incercarea de a te transforma in consumator. Nu aduce plus valoare.
- In pandemie, s-a dezvoltat si skin starvation – un concept ce descrie nevoia acuta a oamenilor de interactiune fizica, necesara pentru a se regla emotional. De aceea, targetul va prioritiza intotdeauna o experienta IRL in locul unei digitale in raport cu un produs, din simplul fapt ca suntem creati pentru a interactiona in mod real.
- Veronica Placintescu a enuntat un lucru de care nu suntem mereu constienti: cele mai influente medii nu sunt doar cele din bula ta. Trebuie sa fii constient ca perceptia ta de advertiser sau PR este biased, iar rezultatele unei campanii pot fi cu totul diferite de cele prevazute de tine. Ia ca exemplu campania lui Hilary Clinton, despre care multi am crezut ca va avea succes, dar s-a dovedit a fi insuficienta.
- De aceea, e foarte important ca intr-o campanie de comunicare, sa iei in calcul si presa de provincie. In mediile din afara bulei tale, exista cu totul alti factori ce contribuie la definirea in mod diferit a realitatii, iar atunci cand vrei sa conturezi o imagine, ai nevoie de ambasadori credibili pentru cei pe care ii vizezi ca target.
- Ai dreptul la replica, iar asta e stipulat in lege – Art. 41, legea 504/2002. Daca esti subiectul unei discutii publice, e indicat sa actionezi, sa-ti spui propria poveste, iar cei implicati sunt obligati sa iti ofere acest drept.
- Concomitent cu marea demisioneala si silent quitting, are loc un fenomen si de overemployment, in care lumea din marketing isi ia mai mult de un singur job, o tendinta alimentata si de posibilitatea de a lucra remote.
- Cel mai cunoscut CEO din tara noastra ramane inca Ion Tiriac, insa trendul familiarizarii cu CEO-ii companiilor din mediul local este in crestere pentru angajatii white collar, cu studii superioare.
- Ioana Manoiu a spus un lucru de aur: chiar daca ai facut o boacana in social media si esti luat in vizor, nu dispera. Peste 2 saptamani, tumultul lumii virtuale iti va spala pacatele prin dulcea uitare specifica mediului digital. Iar daca initiezi un proiect cool apoi, nimeni nu te va mai arata cu degetul. In epoca vitezei, esecul tau va fi uitat in 2 saptamani.