Valencia – Raiul Fructelor de Mare: Mercat Central

Un oras se descopera cu ochii, cu sufletul…si cu farfuria. Oricat de frumoasa ar fi vreo particica de uscat, daca ce-ai halit acolo ti-a intors stomacul pe dos, nu poti sa-i dai nota maxima. Noroc ca Valencia este un paradis culinar, pentru ca are Mercat Central. Iar tot omul plimbat prin tara lui Banderas stie de paella valenciana si ajuns in Valencia, afla de xorchata, bautura tipica valenciana din chofa, cu textura laptelui.

Mercat Central

Paella este un preparat cu radacini maure, chiar daca tinutul maur este Andaluzia. Insa maurii au fost cei ce au adus orezul iar valencienii i-au dat o savoare campeneasca paellei, prin legumele adaugate. Ca sa fiu sincera, mie tot paella de marisco imi place cel mai mult, pentru ca ador fructele de mare. Si daca tot vorbim de fructe de mare…

Raiul fructelor de mare, proaspete din Marea Mediterana, la care Valencia are acces, este Mercat Central, o hala construita de la inceputul Primului Razboi Mondial si finalizata prin 1928. Cu fatade Art Nouveau de toata frumusetea, locul asta e o incantare pentru toate simturile, incepand cu vederea.

In fata halei, gasesti carciumioare unde se serveste paella la farfurie, lucru care salveaza o gramada de bani, intrucat cea la portie de langa Mercat Central e cam 8,5 euro iar paella la paellera (vasul tipic in care se serveste, asemanator unei tigai) incepe de la 15 euro.

In prezent adaposteste cam 300 de comercianti ce vand de toate: fructe gigantice (de care mama ar spune ca nu au cum sa iasa atat de mari daca n-ar fi pline de substante nesanatoase) dintre care confirm ca smochinele si nectarinele sunt suculente si savuroase, legume (alcachofa/anghinarele sunt tare ciudatele).

Si da, o multime de fructe de mare in cochilii, cu tentacule, rozalii, gelatinoase, cu ochi sau imposibil de identificat. De toate. Fructe de mare cat iti pofteste inima!

Pe langa fructe de mare, preparatul tipic spaniol (a se citi “tapas”) este jamon. Jamon serrano  si jamon iberico, dintre care al doilea este considerat a fi superior calitativ, pentru ca provine de la porci negri, crescuti cu ghinde, in conditii foarte stricte, pentru a oferi gustul acela deosebit de sunca. Poti cumpara jamon la felie insa dca te tine buzunarul, poti alege pata negra, halca de carne atarnata de tarabe, care iti va ajunge sa servesti toata familia.

Daca ai ajuns in Spania, trebuie sa gusti sosul Alioli, pe baza de usturoi, folosit in multiple combinatii. Sau gazpacho, supa de rosii pe care spaniolii o cumpara la sticla din Mercat Central.

Dintre toate minunatiile pe care le-am savurat, o noutate a fost sosul unei caracatite – salsa Pedro Ximenez. Si ca sa inchei acest articol culinar cum se cuvinte, am sa las aici reteta:

Sos Pedro Ximenez

 

Related posts:

Comments

comments

Diana Duca

Leave a Reply