Pe valurile Dunarii, la Blue Week Festival, in Ruse

Dunarea nu ne-a spus ce-ar vrea de ziua ei, asa ca noi am avut dificila sarcina de a ghici. Si ne-am gandit ca Dunarii i-ar placea, intai de toate, sa fie vizitata. Bun, iata ca de Ziua Internationala a Dunarii, se organizeaza Festivalul Blue Week, in cadrul caruia, timp de o saptamana, incepand cu 25 iunie, au loc evenimente care au in prim-plan fluviul ce se revarsa in tara noastra. Si da, a fost un prilej grozav pentru a o vizita. La Ruse.

Blue Week Festival la Ruse

Intr-o dimineata de duminica, am plecat la drum 12 oameni, cu gandul sa vorbim mult si bine despre Dunare. Da’ mai bine s-o si vedem. Am mers pana colea, in batatura la vecina Bulgarica, la Ruse. Aveam sa degustam vinurile cramelor de langa Dunarea Inferioara, sa ne potolim foamea cu bucate bulgaresti si sa le vizitam vecinilor un muzeu de istorie naturala si faleza. Putea oare planul sa sune mai bine pentru o duminica? Bineinteles, compania este cireasa de pe tort. O fuga cu o prietena pana la Ruse e intotdeauna o idee buna, mai ales atunci cand te trezesti imbracata aproape la fel ca ea, din pura intamplare.

Expozitia de vinuri

Am inceput vizita cu expozitia Blue & Wine, din cadrul festivalului, unde producatori de vin din Romania, Bulgaria, Serbia si Croatia au oferit spre degustare licori bune, bune sa-ti ia mintile. Acum nu zic ca m-am cherchelit, dar cand ai 2 producatori romani, Casa Regala si Cricova, trebuie sa le arati respectul, servind din amandoua colectiile. Si-apoi, nu se trezeste cineva sa te acuze ca esti incuiat la minte, tu doar cu romanii tai? Si-apoi te incumeti si bei si de la vecini. Iar ca sa fiu sincera, vinul croat mi s-a parut cel mai gustos si cel mai parfumat. Recomand.

Taverna bulgareasca

Curand dupa incheierea vizitei la expozitie, am mers la Mehana Chiflika, un restaurant rustic, pe care l-am asemanat fie cu Taverna Bulgareasca de la Perla, fie cu Taverna Sarbului. In orice caz, carnea a sfarait la propriu pe masa noastra, cand ne-au adus tigai pe care le-au aprins chiar in fata noastra. Un spectacol interesant pentru un gurmand, mai ales ca meniul e suficient de variat, cat sa stingi proteinele cu ceva mai light. Bacalavaua a fost delicioasa.

Muzeul de Istorie Naturala

Pentru ca nu ne puteam rezuma doar la baut si mancat (sau poate…), am mai mers cativa pasi pana la Muzeul de Istorie Naturala din Ruse, acolo unde au reconstruit un mamut in marime naturala. Merita admirat, analizat si la final intrebat: “Hey, domnule mamut, ar trebui sa dai o proba de casting pentru Ice Age. Nu vrei sa devii si mai celebru?” Ce-i drept, mamutul iti ia ochii, dar muzeul e un fel de Antipa chirilizata iar daca nu pleci de acolo cu o informatie noua (uite, spre exemplu, ca liliecii stau cu capul in jos dar vad din aceeasi perspectiva din care vedem si noi, pentru ca au abilitatea de a se adapta la pozitie), atunci vei primi pedeapsa 10 flotari. Cine spune asta? Eu.

Dunarea

Nu parasi Ruse fara sa vezi Dunarea. Pana la urma, de aia mergi acolo. Sau, ma rog, de aia am mers noi. Am coborat pe faleza Dunarii, acolo unde cativa mosnegi indecenti isi faceau veacul, precum in IOR. Ne-am racorit privirea cu intinderea aia imensa de apa, unde vapoare se plimba cu turisti. Mi-au adus aminte de Bratislava si de noaptea la botel. Oar la Ruse sunt boteluri?

Draga viitor turist la Ruse, inchei povestirea cu un sfat: nu te baza pe card la Ruse, dar pregateste-te pentru o sesiune zdravana de cumparat prostioare, cash. Sunt atat de ieftine ca nici un semn cu “Cumpara-ma” nu le-ar face mai atractive decat sunt deja!

Si cumpara-ti ceva de trandafiri, ca altfel nu te crede lumea ca ai fost in Bulgaria. Calatorie placuta!

Infotrip Ruse, cu sprijinul Asociatiei Travel Focus, Danube Competence Center si Travel Communications Romania.

Related posts:

Comments

comments

Diana Duca

Leave a Reply