Bari – pelerinaj gastronomic in orasul femeilor care framanta paste in forma de urechi pe strada

Daca ai ajuns in Bari si n-ai fost sa iti clatesti ochii pe strada orechiettelor, fa stanga imprejur caci te-ai plimbat in van, prietene. Un pelerinaj gastronomic spre Mecca pastelor bareze este o ocazie cum rar le e dat sa savureze papilelor tale gustative si ochilor tai curiosi! Afla si mai multe detalii in ghidul de calatorie.

Bari si orechiette – pelerinaj gastronomic

Stradutele Arco Alto si Arco Basso, unde se pregatesc bunatatile, s-au dovedit a fi chiar in spatele strazii unde am locuit in Bari, Pallazo dell’Intendenzza. Acolo, la orele diminetii, nonne-le bareze isi scot scaunele la soare (desi umbra primeaza pe straduta ingusta cuprinsa intre doua blocuri mediteranene in nuante pamantii). Fomei bine facute, care amintesc de mamaitele noastre de la tara, pregatesc paste in forma de urechi (specifice regiunii, numite orechiette) fix in fata usilor.

Usile blocurilor sunt deschise si nimic altceva nu te opreste sa intri decat bunul tau simt si perdele zburdalnice, de culoarea laptelui. Nadragii, asternuturile si bluzele multicolore zboara si ele in bataia vantului aproape la fiecare etaj, caci obloanele sunt larg deschise si uneori, mai iese cate-o femeie la geam. Cateva Vespa se odihnesc langa tavi, parca asteptand sa fie admirate printre ocheadele aduse pastelor. Ai spune ca esti in Napoli, peisajul cliseistic cu nadragi fluturand la fereastra se repeta in fiecare coltisor din Bari, eliminand totusi riscurile de a da peste un napoletan mafiot.

Ca sa surprinzi ritualul sacru al pregatirii orechiettelor (si nu numai), trebuie sa fii matinal sau macar sa dai o raita pana in ora 1, cand toate pravaliile din orasele italiene se inchid si mai ca se aud sforaituri in tot orasul.

Orechiettele sunt intinse pe tavi de metal cu sita si se usuca la soare, in timp ce femeile stau cu pungi pregatite sa-ti ofere cateva sute de grame pentru un pret decent. Noi am luat o punga de 500 g pentru 5 euro. Intr-un pelerinaj gastronomic vei gasi nu doar orechiette, dar si cavatelli, o varianta mai simpla care odihneste putin buricele degetelor acestor femei harnice. Daca te apropii de marfa, una dintre femei iti va explica despre fiecare. Si pentru ca engleza lor e limitata, iti va bangui, aproppindu-se de niste covrigei – snack, snack! Si-o sa te miri de originea covrigeilor alora incovoiati, care seamana cu niste mici creveti din paine, unsi cu masline, pe care i-ai consumat in zilele aglomerate. Da, aceia se trag din Puglia, din Bari!

Nonna Franca se lauda a fi prima femeie care a facut orechiette in Bari iar arta sa o impartaseste cu voinicie oricaruia ce se arata interesat. Chiar si lui Jamie Oliver. Pe vremuri, i se spunea Franca di Bambini, pentru ca cei mici se strangeau in jurul ei sa priveasca modul cum se pregateau pastele in forma de urechi. Si mare incantare, caci in Bari vorbim de cucina povere iar ouale ar fi fost un lux. Nu, nu, orechiettele bareze si verii lor mai simpli se fac doar din faina din grau dur (semola), putina apa si sare iar restul se umple cu dragoste. Se consuma cu sos de rosii sau brocolli si tin de foame si la plimbare, si la munca. Treaba confirmata de subsemnata.

La finalul scurtei vizite pe fermecatoarea straduta a orechiettelor, burdusim rucsacii cu orechiette si cavatelli, si paste proaspete si paste uscate, si ne intoarcem spre mica noastra garsoniera, caci cele proaspete trebuie puse in frigider, cu gura pungii deschisa, dupa spusele proprietarului nostru. Atentie doar ca-n bagaj se vor lipi cavatelli, atata sunt de proaspete, si vai si amar de munca nonne-lor si povara ta!

Un pelerinaj gastronomic se incheie in farfurie, dar dainuieste in amintirea papilelor mele gustative, recunoascatoare si gata intotdeauna pentru un nou pelerinaj culinar pe-o straduta cu bunatati!

PS: Daca vrei sa vezi mai mult din calatoria asta, arunca un ochi pe Instagram-ul meu si aboneaza-te la pagina de Facebook a blog-ului, ca sigur o sa mai scap referiri. Si-o sa actualizez treaba si cu urmatoarea calatorie: Londra. Abia astept sa ajung si la Festivalul Roscatilor Naturali din Olanda!

Nonna de pe Strada Arco Alto

Nonna vanzand orechiette si cavatelli

Orechiette

Cavatelli

Related posts:

Comments

comments

Diana Duca

3 Comments

    • Da, acum inteles partea “Eat” italieneasca din “Eat Pray Love”

Leave a Reply